Korlátozott mozgás – korlátlan büntetés

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.06.21 | Követeléskezelés

Mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személyek esetében egyre sűrűbben találkozunk olyan esetekkel, amikor a mozgáskorlátozott személy egyáltalán nem, vagy nem jó helyre teszi ki az igazolványát az autóba, megbüntetik, és utólag akarja a büntetést annulálni az igazolvány bemutatásával.

Sajnos azonban ez nem ilyen egyszerű, és az alábbiakat kell figyelembe venni.

A fővárosi parkolási rendelet akként szól, hogy a mozgáskorlátozott kedvezményt akkor kell alkalmazni, ha „a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött úgy helyezték el, hogy előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében látható.”

A fenti szabályból kiolvasható, hogy 1) az igazolványt ki kell rakni az autóban, mégpedig 2) az első szélvédő mögé, úgy, hogy a teljes előlap látható legyen.

Amennyiben tehát a mozgáskorlátozott személy otthon hagyta az igazolványát, nem lehet utólagosan bemutatni azt, mint egy BKK-bérletet, mert a jelenlegi szabályozás erre nem ad lehetőséget. De továbbmegyünk: ha ki van rakva az igazolvány, de nem az első szélvédő mögé, akkor is meg kell fizetni a parkolási bírságot. Több másodfokú bírósági döntés is van, amely ezt a jogalkalmazást megerősítette. Például egy esetben a mozgáskorlátozott személy az anyósülésre tette ki az igazolványt, a másikban pedig a hátsó ablakba; mindkét esetben jogosnak ítélte a bíróság a pótdíj kiszabását.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Egyetlen esetkör van, amikor a mozgáskorlátozott személy mentesülhet: ha 1) kirakta az igazolványát 2) az első szélvédő mögé, de 3) az valamiért nem teljes terjedelemben olvasható/látható. Ez az egyetlen ok, amelynek fennállta esetén utólagosan bemutatható az igazolvány.

Ha tehát otthon hagytuk az igazolványt, vegyünk parkolójegyet, mert pár száz forint sokkal olcsóbb tanulópénz, mint a temérdek bírság. S azért azt is lássuk be, hogy csak történt mulasztás a jogosult részéről, amit viszonylag minimális következménnyel orvosolni lehet.

Lehet vitatkozni ezen szabályrendszer igazságosságán, okszerűségén, de a jogszerűségén semmiféleképpen sem, mert jelenleg ez a hatályos szabályozás. Vigyázzunk tehát és figyelmeztessük  ismerőseinket is a helyes eljárásra!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja