Külföldi országok tiltólistája II. – A külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályok és a méltányolható okok

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. , Dr. Sokolowski András | 2020.07.16 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Cikksorozatunk első részében megvizsgáltunk, hogy pontosan mit is jelent a külföldi országok piros, sárga és zöld színnel való megjelölése. Továbbá, hogy ez miképpen befolyásolja a magyar állampolgárok életét.

Jelen cikkünkben pedig számba vesszük a rendelet magyar állampolgársággal nem rendelkező személyekre vonatkozó rendelkezéseit, és a különös méltánylást érdemlő eseteket.

Vizsgálódásunk tárgya továbbra is a Kormánynak a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) számú Korm. rendelete.

Már az elején szögezzük le, hogy aki okmánnyal igazoltan Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ilyen személynek a családtagja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja, a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik. Azaz bár a fenti személyek ténylegesen nem rendelkeznek magyar állampolgársággal, azonban a rendelet alkalmazásában a magyar állampolgárokkal azonos jogok illetik meg őket.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A külföldről érkező nem magyar állampolgár pedig személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha azonban a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során, egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles. És ha az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Ha azonban az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

A fentiek alól pedig csak abban az esetben lehet mentesülni, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, a rendeletben meghatározott kritériumoknak megfelelő SARS-CoV-2 teszt negatív eredményt mutat. Továbbá, amennyiben a fenti két negatív teszt elvégzésére a Magyarországra történő belépést követően kerül sor, úgy az illető felmenthető a karantén hátralévő ideje alól.

Az a külföldről érkező nem magyar állampolgár pedig, aki személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről érkezik, Magyarország területére nem léphet be.

A fentiek alól továbbá kérelemre részben felmentést adhat a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság. E felmentés csak a rendeletben meghatározott, összesen nyolc konkrét eset megvalósulása esetén (mint például: bírósági eljáráson való részvétel, hallgatói jogviszony alapján vizsgakötelezettség teljesítése, családi eseményen való részvétel vagy hozzátartozó gondozása), vagy más egyéb méltányolható okból adható.

A kérelem benyújtására a rendelet egyéb részletszabályokat is megállapít, valamint határozattal szemben lehetőség van fellebbezés előterjesztésére is.

A rendőri szerv engedélye ellenére azonban az engedélytől függetlenül nem léptethető be Magyarország területére az a személy, akinél az ebben az esetben is kötelező egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg. Akinél pedig az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

Cikksorozatunk harmadik, és egyben befejező részében a rendelet további, speciális szabályaival foglalkozunk majd.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja