Mediátor – a túsztárgyaló?

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2021.11.25 | Mediáció

Amikor az amerikai filmekben egy bankrablás, repülőgép-eltérítés közepén elhangzik, hogy „hívjátok a túsztárgyalót!”, akkor egy erre speciálisan kiképzett mediátor, közvetítő jelenik meg. Egy hivatalos túsztárgyaló és egy hétköznapi mediátor technikájában, eszköztárában sok a hasonlóság.

Egy hétköznapi, piaci mediátor fizikai túszejtéssel szerencsére nemigen találkozik, de az úgynevezett mentális túszhelyzettel annál többször. 

Mi is az a mentális túszhelyzet?

Amikor ügyfeleink olyanokat mondanak, hogy „tehetetlennek érzem magam” „nem tudok mit tenni”, „nincs választásom”, nem látom a kiutat”, valószínűleg mentális túszhelyzetbe kerültek.

Mentális túszhelyzet alatt azt értjük, hogy valaki zsákutcában érzi magát, reménytelennek látja a jövőjét. Nem érzi a szabad döntés lehetőségét. Úgy érzi, manipulálják, érzelmileg zsarolják, hogy a helyzet foglya. Úgy érzi, nem tud továbblépni, megrekedt egy rossz élethelyzetben. Lehet ez egy megromlott házasság vagy egy rossz kapcsolat, egy már-már elviselhetetlen munkahely, kilátástalannak tűnő gazdasági helyzet vagy mérgezett családi légkör.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ha egy ilyen helyzet tartóssá válik, hónapokig, évekig fennáll, folyamatosan feszültséget, szorongást, stresszt okoz. Ennek komoly egészségkárosodás lehet a következménye. Ne csak az egyértelműen pszichoszomatikus betegségekre gondoljunk, hanem egy szervi betegség testi tünetei mögött is húzódhatnak lelki okok, feloldhatatlan konfliktusok. Ma már senki nem kételkedik abban, hogy a tartós stressz milyen sok betegségnek lehet az okozója.

Kérdés, hogy egy ilyen helyzetből miért nem tudnak maguktól kilépni az emberek. Miért lehet szükség egy mediátorra? Mi az, amit egy mediátor tenni tud ebben a helyzetben?

Mindenki a saját élethelyzetét elsősorban az érzelmein keresztül éli meg, márpedig az érzelmek sokszor elhomályosítják a tisztánlátást. Az érzelmek beszűkíthetik a tudatot, gátolhatják a racionális gondolkodást.

Mediátorként azt tapasztaljuk, hogy amikor az ügyfelek azt hiszik, nincs kiút, hogy nincs választási lehetőségük, akkor is van számos opció. Egy mediátor fel tudja gyorsítani a megoldás megtalálásához vezető folyamatot. Segíthet az ügyfeleknek abban, hogy félre tudják tenni az érzelmeiket, hátrébb lépni a helyzetüktől, három lépés távolságból szemlélni a megoldási lehetőségeket.

Egy mediátor, ha csak annyit tesz, hogy segít megtalálni ügyfeleinek a helyes megoldást, és ezzel felgyorsítja azt a folyamatot, amivel ki tudnak lépni a zsákutcának érzékelt élethelyzetükből, akkor már nagyon sokat tett az ügyfelek érdekében.

Nem túlzás azt állítani, hogy egy ilyen élethelyzet megoldása életet menthet, csakúgy, mint egy valódi túszdrámánál. A feloldhatatlannak tűnő konfliktusok feloldhatók.

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja