Még a végrehajtónak is fizessek, hogy behajtsák a követelésemet?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2018.05.10 | Követeléskezelés

Amennyiben követelésünk van valakivel szemben, akkor sokszor nem elég a bírósági vagy fizetési meghagyásos eljárás, előfordulhat, hogy az adós önként nem hajlandó megfizetni a tartozást. Ebben az esetben kénytelenek vagyunk igénybe venni az állam segítségét, vagyis az önálló bírósági végrehajtó kezébe kell adnunk a követelés behajtásának lehetőségét.

Sajnos ez az eljárás azonban nem ingyenes, és jelentős összegeket kell megfizetnünk annak érdekében, hogy a végrehajtó egyáltalán megindítsa az eljárást. Jobb esetben ezt a megfizetett előleget is behajtja a végrehajtó, tehát végső soron az adósnak kell ezt is megfizetnie az eredeti tartozáson felül, de sok esetben nem vezet eredményre az eljárás – vagyis a megfizetett előleget is nekünk kell viselnünk.

Nézzük tehát, hogy milyen összegekről van szó!

Mindenekelőtt a határozatot hozó bíróságnak kell megfizetni a tőketartozás 1%-ának megfelelő összeget, illetékként. A bíróság ezt követően állítja ki azt az okiratot, amelyet továbbít az illetékes végrehajtónak.

A végrehajtó, eljárása első lépéseként, költségelőleg megfizetésére felhívó jegyzőkönyvet küld a végrehajtást kérőnek. A megfizetendő költségelőleg összege a tartozás összegétől függően legalább 4000, legfeljebb 85 000 forint. A felhívásban megjelölt határidő elmulasztása esetén az eljárás egy évig szünetel – amely alatt bármikor meg lehet fizetni az összeget –, ezután automatikusan megszűnik.

Amennyiben mégis megfizettük az előleget, a végrehajtó megkezdi a tevékenységét, amelynek kétféle eredménye lehet:

  1. A végrehajtó behajtja a tartozást, ebben az esetben az előlegként lerótt összeget is megkapja a végrehajtást kérő.
  2. A végrehajtó nem tudja behajtani a tartozást, a követelést behajthatatlannak nyilvánítja, és az eljárást szünetelteti. Ekkor meg kell fizetni mindazt a végrehajtási költséget, amelyet az előleg összege nem fedez – és ez bizony komoly összeg is lehet a tartozás összegétől függően, akár az 1 000 000 forintot is elérheti. Az eljárás öt évig szünetel, ezen öt év alatt a végrehajtást kérő bármikor kérheti a végrehajtótól, hogy folytassa az eljárást, legfeljebb 35 000 forint megfizetése mellett. Az öt év elteltével az eljárás megszűnik.

Az utóbbi esetben, nagy valószínűséggel tehát a megfizetett költségelőleg rajtunk marad.

Ezen túl is előfordulhat, hogy a végrehajtó további díjfizetésre hív fel. Az eljárás során ugyanis, amennyiben várhatóan nagyobb összegű, legalább 5000 forintot elérő készkiadás merülne fel (pl. egy lefoglalt gépjármű elszállítása kapcsán) a végrehajtó felhívja a végrehajtást kérőt ennek megelőlegezésére. Ennek hiányában a végrehajtó egyszerűen nem végzi el az érintett cselekményt.

A peres eljárás tehát nem jelenti automatikusan a követelés megtérülését, a megindított végrehajtási eljárás jelentős többletköltségekkel járhat. Ebben az esetben is érdemes mindig jogi szakértővel konzultálni, a további idő- és pénzveszteség elkerülése érdekében.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja