Megépíthető Bábel tornya?

Szerző(k): Dr. Puskás Attila | 2018.07.26 | Ingatlan

Az utóbbi évtizedekben kezdtek el egyes országok azon pörögni, hogy ki birtokolhatja a legmagasabb épület titulusát. Jelenleg ezt a címet az Egyesült Arab Emírségek birtokolja a Burj Khalifa 828 méter magas épületével. Az arabok mindig is a fényűzés és a lélegzetelállító építészet úttörői voltak, és lelkesedésük úgy tűnik, nem hagy alább, mivel 2020-ra tervezik a Tower nevezetű felhőkarcoló felhúzását, amelynek magassága a korábbi rekorder Burj Khalifáét is meg fogja haladni.

Kicsiny hazánkban egy picit más a helyzet. Az építési szabályokat általánosan meghatározó törvény nemrég történt módosulását követően, törvényi szinten definiálva lett a toronyház fogalma. E szerint toronyház az olyan épület, amelynek a terepcsatlakozásához, lejtős terepen a lejtőoldali legalacsonyabb terepcsatlakozásához mért legmagasabb pontja – beleértve minden építményrészt, a kupolát, saroktornyot, tetőfelépítményt, az épület tetőzetén elhelyezett antennát, kéményt, szellőzőt, egyéb tartozékot és műszaki berendezést – a 90 métert meghaladja.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Az új szabályozás kimondja, hogy ilyen épületet sem beépítésre szánt, sem beépítésre nem szánt területen nem lehet építeni, vagy már meglévő épületet nem lehet toronyházzá átalakítani, vagy bővíteni. Ez alól egyetlen egy kivétel van, ha a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül. Ebben az esetben ugyanis a Kormány rendeleti szinten megállapíthatja a beépítés szabályait, az egyedi építési követelményeket és a területrendezési szabályokat. További új rendelkezés, hogy azon épületek esetén, amelyek a 65 métert meghaladják, az építési, összevont és fennmaradási engedélyezési eljárást, valamint az összevont telepítési eljárást a tervtanácsi véleményezés kell, hogy megelőzze, ahol az  építészeti-műszaki tervdokumentációt engedélyezésre ajánlhatja a tervtanács, ellenkező esetben az engedélyezés iránti kérelmek elutasításra kerülnek.

Mivel ezek a szabályok az építési jogokat korlátozzák, joggal merülhet fel egyesekben a kérdés, hogy jár-e korlátozási kártalanítás ezen tilalom esetében. Rossz hírünk van! Az új szabályozás kifejezetten kizárja a toronyházak telepítésével összefüggő szabályozás tekintetében a korlátozási kártalanítás lehetőségét.

Ingatlannal kapcsolatos kérdésekben keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőit!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.