Meghatározott ingó kiadása

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Juhász Gábor | 2023.05.11 | Követeléskezelés

Meghatározott ingó dolog kiadása iránt kezdeményezett végrehajtási eljárás a gyakorlatban viszonylag ritkán fordul elő. Jelen végrehajtási eljárásban a pénzkövetelés behajtása helyett meghatározott ingó vagyontárgy visszaszerzése a cél. Nézzük meg a bírósági végrehajtási eljárásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) ingók kiadására vonatkozó atipikus rendelkezéseit.

Meghatározott ingó kiadása iránt kezdeményezett végrehajtási eljárásban a végrehajtó a végrehajtható okiratot a végrehajtást kérő jelenlétében a helyszínen adja át az adósnak. A meghatározott cselekmények közös szabályaitól eltérően szabályozza az ingók vonatkozásában a végrehajtható okirat kézbesítését az adós részére a Vht. Amennyiben a végrehajtást kérő pontosan megjelölte az ingóságot, azt a végrehajtó a helyszínen átadja az adós (kötelezett) részére. A végrehajtást kérő a részére átadott ingóságot az átadástól számított 15 napig köteles gondosan megőrizni. A 15 napos megőrzési idő alatt van lehetősége harmadik személynek igényper kezdeményezésére az ingósággal kapcsolatban, amennyiben a lefoglalt ingóságon a tulajdonjoga vagy más olyan joga alapján tart igényt, amely akadálya a bírósági végrehajtás során történő értékesítésnek [2016. évi CXXX. tv. 538. §]. A helyszíni eljárás során fontos, hogy a végrehajtást kérő vagy meghatalmazottja jelen legyen, mivel a végrehajtó ellenkező esetben a végrehajtási eljárást a Vht. 52. § c) pontja alapján szünetelteti, azaz a végrehajtást kérő a közreműködési kötelezettségének nem tett eleget. Ha az adós (kötelezett) nincs jelen az eljárás során, az nem akadálya az eljárás lefolytatásának. Ebben az esetben a végrehajtható okiratot és a helyszíni eljárásról készült jegyzőkönyvet a végrehajtó postán kézbesíti az adós részére. 

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ha a helyszínen megtalálható az ingóság, a végrehajtást kérő azt pontosan megjelölte a végrehajtható okiratban és az adós megtagadja az ingó dolog kiadását, a végrehajtó rendőrség közreműködését is igénybe veheti. Természetesen a rendőrség közreműködésének költségeit a végrehajtást kérő előlegezi meg és az adós viseli.

A meghatározott ingó dolog kiadása alól mentesülnek mindazok a vagyontárgyak, amelyek a kölcsönzött kulturális javak különleges védelméről szóló 2012. évi XCV. törvény hatálya alá tartoznak. A kölcsönzött kulturális javak különleges védelmének időtartama alatt tilos a kölcsönzött kulturális javakra bírósági, hatósági vagy más hivatalos eljárás során elrendelt olyan intézkedés vagy kényszerintézkedés végrehajtása, amely a kölcsönzött kulturális javakkal kapcsolatos rendelkezési vagy birtoklási jogot korlátozza vagy elvonja [2012. évi XCV. tv. 3. §]. A kölcsönzött kulturális javakról szóló felsorolást a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény értelmező rendelkezései között találjuk. 

Ha az ingóság a kölcsönzött kulturális javak körébe tartozik vagy a végrehajtást kérő nem jelölte meg az ingóságot vagy az ingóság bármely okból nem található a helyszínen, a végrehajtó helyszíni eljárási jegyzőkönyv elkészítésével lefoglalja az adós (kötelezett) vagyontárgyait az ingóság valószínű értékének erejéig. Ezekben az esetekben a helyszíni eljárás során készült foglalási jegyzőkönyvet a végrehajtó beterjeszti a végrehajtást elrendelő bírósághoz. A bíróság a beterjesztést követően meghallgatja a feleket és megállapítja az ingóság értéket. Amennyiben az ingóság értékének meghatározása különleges szakértelmet igényel, a Pp. 300. §-a alapján lehetőség van szakértő bevonására. Az ingóság értékének meghatározását követően a meghatározott érték erejéig a végrehajtó a pénzkövetelés behajtására vonatkozó szabály szerint fog eljárni.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A meghatározott ingó dolog kiadása iránt kezdeményezett végrehajtási eljárásban a végrehajtható okiraton az ingóságot érdemes minél pontosabban megjelölni. A könnyebb beazonosíthatóság elősegíti a helyszíni eljárás sikeres lefolytatását. Hasonlóan fontos tényező a végrehajtást kérő jelenléte az eljárás során. A helyszíni eljárás hatékonyságát a végrehajtásban résztvevők nagymértékben megkönnyíthetik és meggyorsíthatják, amennyiben kölcsönösen együttműködnek az eljárás alatt. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja