Megvenném az ingatlanod, de hol vagy?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.08.16 | Ingatlan

Sétálunk egy nyári napon a kedvenc környékünkön, és ha éppen nem rohanunk egy légkondicionált helyre fél liter jeges limonádéért, valamint – legalább körvonalazva – némi ingatlanvásárlási szándékunk is van, észrevehetjük, hogy egy nekünk tetsző ház, lakás feltűnően üresen áll. És kedvünk lenne megvenni, de minimum ajánlatot tenni rá.

Igen ám, de ki a tulajdonos, és hogyan tudom felvenni vele a kapcsolatot, ha nincs olyan szerencsém, hogy a szomszéd egyből előkeresse a telefonszámát?

Nos, kezdjük azzal, hogy be kell azonosítani az ingatlant. Sétálgatás alapján nagy valószínűség szerint helyrajzi számot nem fogunk tudni, de az ún. természetbeni cím (irányítószám, település, cím) viszonylag jól kikövetkeztethető a szomszédos ingatlanokból.

Ha mégsem (vagy netán megerősítést szeretnénk), akkor segítségünkre lehet az ingatlan-nyilvántartásban fellelhető helyszínrajz. Ahol is, nagyjából megadjuk, hogy minek szeretnénk látni a környezetét és a szomszédos ingatlanok körvonalai felülnézetből jól látható módon rajta lesznek, immáron helyrajzi számmal.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Helyrajzi szám (vagy ha van pontos természetbeni cím, akkor az) alapján lekérjük az ingatlan nem hiteles tulajdoni lapját (érdemes rákeresni a blogon a tulajdoni lap szóra) és íme: ott lesz a tulajdonos neve, címe, esetleg egyéb adata.

Két választásunk van: bepróbálkozni azon a címen, ami a tulajdoni lapon van; ez önmagában is eredményre vezethet.

Vagy meg lehet keresni bármely járási hivatalt, netán esetleg a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyes Ügyfélszolgálati és Okmányügyeleti Főosztályát.

Mivel nincs jogi kapcsolatunk a tulajdonossal, azt kell a kérelemben előadni, hogy a keresett személlyel beszélni kívánunk, üzenni akarunk neki, és az értesítés szövegét is le kell írni. A Hivatal felveszi a kapcsolatot a tulajdonossal a nyilvántartott lakcímén (ami ugye eltérő lehet a tulajdoni lapon szereplőtől) és megkérdezi, hogy kíván-e velünk kapcsolatba lépni. Igenlő válasz esetén a két fél egymás adatait kölcsönösen megismeri.

Ezután pedig már semmi nem választja el a feleket attól, hogy megkezdődhessen az elsősorban a 19. században nevesített nagy találmány: a kapitalizmus.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja