Mi a teendő, ha vaddal ütköztem?

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. , Dr. Pulay Flóra | 2018.12.13 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A téli időszak alapvetően veszélyes a gépjárművezetők számára, a veszélyt ugyanakkor tetézheti minden kocsiban ülő rémálma; az utak mentén őz, szarvas vagy nem éppen békés vaddisznó megjelenése.

A vadgazdák és a vadászati érdekképviseleti szervek egész évben hangsúlyt fektetnek arra, hogy felhívják a gépjárművezetők figyelmét az utak mentén megjelenő vadveszélyre, télen ugyanakkor a korai sötétedés, a csúszós utak és az ünnepi forgalom miatt is érdemes fokozottabban figyelni.

Ha minden elővigyázatosságunk és szabályszerű közlekedésünk ellenére sajnos bekövetkezik az elkerülhetetlen baleset, az jelentős kárt okozhat akár a gépjárműben, akár az utasokban, de az állatban is. Jelen cikkünkben a vaddal történő gépjárműütközés esetén felmerülő teendőket, a balesetért fennálló felelősséget és a bekövetkezett kár érvényesítésének egyes szabályait foglaljuk össze.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A vad által okozott károkért főszabályként az a vadásztársaság felel, akinek a területén a kár bekövetkezett, illetőleg akinek területéről a vad kiváltott. Szűkebb körben felelős lehet továbbá a körülményektől függően a közút kezelője is, aki az érintett útszakasz működtetését végzi.

Mivel az ilyen jellegű baleset közlekedési balesetnek minősül, elsődlegesen feltétlenül szükséges a rendőrséget értesíteni a baleset bekövetkezéséről. A hatóság értesíti majd a területen illetékes vadásztársaságot is, akik a bejelentést követően kötelesek intézkedni a sérült állat szakszerű elszállításáról és a helyszín megtekintéséről is. Amennyiben elmulasztjuk ezen bejelentési kötelezettségeinket, úgy kárunk érvényesítése körében jelentős nehézségek merülhetnek fel. A későbbiek során lehetőségünk ugyanakkor van arra, hogy tájékoztatást kérjünk az illetékes kormányhivatal vadászati osztályától, a területen illetékes vadásztársaságot illetően.

A hatóság értesítését követően, érdemes részletesen és megfelelően rögzíteni a baleset körülményeit, beleértve a baleset helyszínét is. Kiemelt jelentősége lehet annak, hogy a vad milyen oldalról ugrott a gépjármű elé, kiváltképpen, ha a baleset szerencsétlen módon két vadásztársaság határterületén következett be. A rendőrségi jegyzőkönyvön és igazoláson kívül, javasolt, ha rendelkezésünkre áll több fényképfelvétel a baleset közvetlen helyszínéről, de annak környékéről is, továbbá a járműben bekövetkezett kárról is.

Na de ki fizeti meg a járművünkben keletkezett kárunkat? A baleset bekövetkezéséért való felelősség megállapítása és kárunkért való helytállási kötelezettség megállapítása komplex, így gyakran alakul ki jogvita vaddal történő ütközésből eredően. Kiemelt jelentősége van a baleset bekövetkezésekor annak, hogy az érintett útszakaszon kihelyezésre került-e vadveszélyt jelző tábla vagy sem. Gyakori tévhit, hogy a tábla kihelyezése esetén a vadásztársaságot már semmilyen felelősség nem terhelheti a járműben bekövetkezett kárért, ugyanakkor ez az eset körülményeitől függően nem feltétlenül helytálló. A vadásztársaságnak ugyanis a kár megelőzése érdekében minden tőle elvárhatót meg kell tennie, így a bírói gyakorlat alapján a bíróság azt is vizsgálja, hogy a vadásztársaság oldaláról elengedő-e a kár megelőzése érdekében kizárólagosan a vadveszélyt jelző tábla kihelyezése, és hogy a vadásztársaság a megfelelő védelmi berendezések telepítésének eleget tett-e az adott útszakaszon. A tábla hiánya nem jelenti ugyanakkor automatikusan azt sem, hogy a vadásztársaság lenne felelős a baleset bekövetkezéséért, ugyanis egy eseti döntés alapján önmagában a veszélyt jelző tábla hiánya nem jelenti azt, hogy a gépjármű vezetőjének nem kell tekintettel lennie az útszakasz és helyszín adottságaira, vagy ne kéne számolnia a felbukkanó vaddal.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy szabályszerű és mindenre kiterjedő körültekintésünk mellett a vad gépjárművel történő ütközése nem csak járművünkben, hanem az állatban is jelentős kárt okozhat. Kárunk érvényesítése körében figyelemmel kell lenni tehát arra is, hogy a vadásztársaság is jogosult igényét érvényesíteni a vezetővel szemben. Könnyen lehet, hogy az alkalmazandó felelősségi alakzat okán, a sofőr is és a vadásztársaság is saját kárát viseli majd, amennyiben bizonyítják, hogy mindkét fél minden tőle telhetőt megtett a baleset elkerülése érdekében.

Fontos tehát az elővigyázatosság, és a megelőzés, javasolt az érintett útszakaszon a sebesség csökkentése vagy akár vadriasztó beszerzése is. A későbbi jogvita és a terjedelmes bizonyítási eljárás elkerülése érdekében érdemes továbbá casco biztosítást, vagy vadkár-kiegészítő biztosítást kötni, hogy ne egy hároméves bírósági eljárást követően derüljön ki, hogy a specifikus szabályozás okán hiába futottunk a pénzünk után.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja