Mi is az a lomhulladék?

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2022.12.21 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

A karácsonnyal óhatatlanul együtt járó – sokak által áldott, mások által átkozott – bevásárlási hullámmal szükségszerűen társul a nagy mennyiségű hulladék keletkezése. A köznyelvben ezt a típusú hulladékot szokás lomnak nevezni. Ugyanezzel a kifejezéssel találkozhatunk a rendszeresen szervezett lomtalanítások során. Érdemes megnézni, hogy hulladékgazdálkodási szempontból mi tekinthető hivatalosan lomhulladéknak.

A lomhulladék egy nagyobb halmaz, a háztartási hulladék része.

A hivatalos definíció szerint a háztartási hulladék a háztartásban, ideértve a lakó-, üdülő vagy hétvégi házas ingatlanban, valamint a háztartásokhoz tartozó közös használatú helyiségekben képződő vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladék, amely magában foglalja a papír- és kartonpapír-, üveg-, fém- és műanyaghulladékot, biohulladékot, fa- és textilhulladékot, csomagolási hulladékot, elektromos és elektronikus berendezések hulladékait, elem- és akkumulátorhulladékot, továbbá a lomhulladékot, így különösen a matracokat és bútorokat.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Amint ebből a meghatározásból is kitűnik, a lomhulladék jellemzően nagyobb méretű. A speciális definíció ezt rögzíti is, mely szerint a lomhulladék az ingatlanhasználótól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság által a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladék, amely a közszolgáltatási résztevékenység keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja.

A lomhulladékra tehát átvételi kötelezettség vonatkozik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység keretében.

A szervezett lomtalanítás során közterületen kizárólag nem veszélyes lomhulladék helyezhető el, illetve adható át a koncessziós társaságnak.

Az ún. házhoz menő lomtalanítás esetében a lomtalanításra vonatkozó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet az ingatlanhasználó csak a koncessziós társasággal előre egyeztetett időpontban veheti igénybe, és ilyen esetben a lomhulladék közterületen nem helyezhető el.

A lomtalanítás körébe tartozó lomhulladékot az ingatlanhasználóktól a koncessziós társaság gyűjti össze, veszi át és szállítja el.

Ennek figyelembevételével kell az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert is kialakítani.

Törvényi előírás, hogy a koncessziós társaságnak évente legalább 1 alkalommal gondoskodnia kell a lomtalanítás megszervezéséről és a lomtalanítás során a koncessziós társaságnak átadott vagy közterületre helyezett lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről és elszállításáról.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja