Mi legyen a home office szabályzatban? I. – A helyszín

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2020.04.09 | Munkajog

A koronavírus okozta vészhelyzet miatt számos munkáltató kényszerült munkavállalói egészségének megőrzése érdekében egy átmeneti időszakra elrendelni a munkavállalók otthoni munkavégzését.

Erre jellemzően azokban a munkakörökben van lehetőség, ahol a dolgozó számítógépen, telefonon képes elvégezni a munkáját, és a feladatainak ellátásához szükséges eszközök otthon is rendelkezésére állnak. Ezek közé az eszközök közé sorolhatjuk a megfelelő internetkapcsolatot, a számítógépes hardvert és szoftvert, a nyomtatót, a szkennert, a telefont, a telefon-előfizetést, a munkára alkalmas asztalt és széket, de fontos, hogy a munkavégzés helyén megfelelő világítás, áramszolgáltatás vagy fűtés is legyen. Az sem lényegtelen, hogy a munkavállaló otthonában lehetőség legyen a szellemi munka végzéséhez, a koncentráláshoz elengedhetetlen csendes környezetre. Nem véletlenül áll itt ez a banálisnak tűnő tételeket is tartalmazó felsorolás, hiszen ezek megléte egyrészt nem tekinthető magától értetődőnek, automatikusnak, másrészt, ha ezen feltételek nem megfelelőek, az a munkabiztonságot veszélyeztetheti, és ezzel adott esetben a munkáltató felelősségét is kiválthatja.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A home office során alkalmazott helyszín és eszközök tekintetében ugyanis alkalmazni kell a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvtv.) előírásait, és az ilyen típusú munkavégzés kizárólag olyan munkahelyen kezdhető meg, amely ezen előírások alapján munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelő besorolást kapott.

Emiatt a home office-ban történő munkavégzés megkezdése előtt a munkáltatónak és a munkavállalónak együttesen meg kell határoznia, hogy pontosan mely helyszínen, milyen eszközökkel fog a dolgozó távolról feladatokat ellátni. A munkáltató vagy megbízottja a kockázatértékelés elvégzése, balesetvizsgálat lefolytatása, valamint a munkakörülmények ellenőrzése céljából a munkavállaló beleegyezésével beléphet, illetve tartózkodhat a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területén. A home office esetén a munkaszerződésben meghatározott munkahely az a helyiség, ahol a munkavállaló az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel rendszeresen a munkáját végzi.

Az Mvtv. alapján a munkavégzés ezen esetben rendhagyó módon a munkavállaló által biztosított munkaeszközzel is történhet. A munkavállaló tulajdonában lévő munkaeszköz esetén is a munkáltatónak egy előzetes kockázatértékelés elvégzése során meg kell győződnie arról, hogy a munkaeszköz biztonságos. Ezen biztonságos állapot fenntartása azonban már a munkavállaló feladata lesz. Ha a munkavállaló saját eszközein nem tudja, nem akarja megkezdeni a munkát, akkor ezeket a munkáltatónak kell biztosítania. Fontos, hogy a munkáltató által bevizsgált, elfogadott munkahelyen a munkavállaló a munkáltató hozzájárulása nélkül nem változtathat a munkakörülményeken.

A helyszínt nemcsak a munkáltató, de a munkavédelmi ellenőrzést végző hatóság is meglátogathatja a munkáltató és a munkavállaló részére legalább 3 munkanappal előre közölt időpontban, egy munkanapon 8 és 20 óra között. A munkáltató az ilyen céllal a munkavégzési helyként szolgáló ingatlan területére történő belépéshez szükséges hozzájárulást a munkavállalótól legkésőbb az ellenőrzés megkezdéséig beszerzi.

A home office során bekövetkezett munkahelyi balesetekről már egy korábbi cikkünkben írtunk.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja