Miben hibázik a barátságos végrehajtást kérő?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2017.05.15 | Követeléskezelés

Végrehajtási eljárás során a jogosult döntés elé kerülhet abban a kérdésben, hogy biztosítson-e részletfizetési lehetőséget az adós számára, és ha igen, milyen feltételekkel. Érdemes röviden áttekinteni a releváns értékelési szempontokat.

1) Az eljárás szünetelése

A végrehajtási törvény (1994. évi LIII. tv. a bírósági végrehajtásról) rendelkezése szerint „a végrehajtás szünetel, ha az adós a teljesítésre halasztást kapott, vagy a részletekben való teljesítést engedélyezték”.

A szünetelés időtartama alatt az eljáró végrehajtó nem tesz lépéseket e behajtás további sikeressége érdekében, így az adós ingatlanát, gépjárművét, egyéb ingóságait nem foglalja le, jövedelmét nem tiltja le – ennek megfelelően kizárólag az adós önkéntes teljesítésére lehet apellálni, ami, végrehajtási eljárásig jutott ügy lévén, nem túl biztató előjel.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Mindenféleképpen javasolt, hogy az eljáró végrehajtó megfelelő intézkedéseit „várja ki” a végrehajtást kérő, és csak azután egyezzen meg az adóssal, hogy a követelés megtérülését biztosító cselekményeket a végrehajtó foganatosította.

2) Végrehajtói jutalék

Gyakori jogosulti hiba, hogy a részletfizetési lehetőség kalkulálásánál nem veszi számításba, hogy az eljáró végrehajtót minden behajtott összeg után jutalék illeti meg, illetve egyéb végrehajtási díjak merülhetnek fel. Márpedig a végrehajtást kérő ezen költségek megfizetésére egyetemlegesen kötelezett az adóssal, így kellemetlen meglepetésként érheti a végrehajtó költségfelhívása, ha mindezzel nem számolt.

3) Végrehajtói részletfizetés

A végrehajtási törvény két, szigorú feltételekhez kötött, végrehajtó által megállapítható részletfizetést szabályoz. Több esetben találkoztunk már azzal, hogy a végrehajtó az adós kérelmére részletfizetést engedélyez anélkül, hogy ezen jogszabályi feltételek fennállnának, így minden esetben fontos a részletfizetést biztosító jegyzőkönyvek kellő és alapos áttanulmányozása.

Amennyiben a témában további kérdése merül fel, kérem, forduljon szakértőinkhez, akik készséggel állnak rendelkezésére!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja