Milyen az elvált szülők kapcsolata?

Szerző(k): Dubravecz Gyöngyvér | 2022.09.01 | Mediáció

Mediátorirodánkba gyakran jönnek a szülők – még jóval a válás után is – egyeztetni a közös gyerekükkel kapcsolatos aktuális kérdéseket. Milyen iskolába járassák? Milyen nevelési elveket kövessenek? Hogyan osszák be a nyári szünetet? Mennyit számítógépezhet? Mikor kapjon mobiltelefont? Rengeteg nyitott kérdés marad a válás utánra, amiket nem lehet előre látni, vagy amiket nem lehet évekre előre leszabályozni a bontóper során. Ezért nagyon fontos, hogy az elvált szülők között jó szülőtársi kapcsolat alakuljon ki. A tapasztalat alapján öt tipikus szülőtársi viselkedés figyelhető meg.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az öt leggyakoribb szülőtárstípus

Cimborák:

Ezek az elvált szülők jó barátok. A gyerekekkel kapcsolatos kérdéseken kívül is szoktak beszélgetni egymással heti egy-két alkalommal. Számíthatnak egymásra, szükség esetén segítséget, támogatást nyújtanak a másiknak. A gyerekeknek természetesen ez az ideális, ha azt látják, hogy szüleik jó barátságban vannak egymással.

Együttműködők:

A gyerekekkel kapcsolatos kérdéseket rendszeresen megbeszélik, együttműködnek a felmerülő problémák megoldásában. A hangnem közöttük barátságos, de a gyerekeken kívüli témákat rendszerint kerülik. Odafigyelnek a korrekt kommunikációra.

Dühösek:

Ezek az elvált szülők vagy legalábbis az egyikük még nem dolgozta fel a válást. A kommunikáció közöttük rendszerint vitákba, veszekedésekbe torkoll, ezért egyre inkább minimalizálják az egymással való érintkezést. A gyerekekkel való kapcsolattartási alkalmakkor is kerülik egymást. A gyerekek átadását sokszor úgy intézik, hogy ne kelljen találkozni a másikkal.

Ádáz ellenségek:

Ők azok, akik rosszindulatú ellenségnek látják a másikat, heves dühöt, haragot éreznek az exük iránt. Nem tudják a gyerekekkel kapcsolatos kérdéseket sem megbeszélni normális hangnemben, hajlamosak arra is, hogy a másiknak bosszúságot, kárt okozzanak. Sokan közülük el sem tudják képzelni, hogy másképp is lehetne.

Idegenek:

Ezek a szülők egyáltalán nem tartják a kapcsolatot, az egyik szülő teljesen eltűnik a gyerek életéből. Esetleg gyerektartás érkezik rendszeresen vagy hébe-hóba, talán ünnepek alkalmával jön egy-egy üzenet, de a gyerekekkel való kapcsolattartásra nincs igény.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a gyerekeket nem a válás ténye viseli meg leginkább, hanem az, ahogyan elválnak szüleik. Ha a válás évekig elhúzódik, kulturálatlan hangnemben zajlik, ha a gyerek szem- és fültanúja lesz a szülők durva veszekedéseinek, egymással szembeni gonoszságainak, az a gyerek egész életére, fejlődésére hatással lesz. Egy életen át cipelik ennek a terhét és egy életen át próbálják majd feldolgozni az átélt lelki fájdalmakat, gyötrelmeket. Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők vegyenek igénybe mediátor segítséget, ezáltal gyorsabb, könnyebb lesz a válás, illetve válás után is a szülőtársi megbeszélések gördülékenyebbé tehetők.

Dubravecz Gyöngyvér

Dubravecz Gyöngyvér
Umathum Mediátor Iroda és Akadémia
ügyvezető | mediátor | IM által akkreditált mediátor-kiképző tréner
umathum@mediatorakademia.com
A szerző szakmai profilja