MOSS rendszer

Szerző(k): Dr. Kelemen László | 2017.04.25 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Mint ahogy korábban már említettük az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások vonatkozásában, a szolgáltatás fogyasztásának helyén szükséges az áfát megfizetni, akkor is, ha a szolgáltatást nem áfaalanynak nyújtották. Azaz a teljesítési hely szabályai alapján az ilyen szolgáltatást nyújtó adóalanyoknak minden olyan tagállamban adókötelezettségük keletkezik, ahonnan magánszemélyek igénybe veszik a szolgáltatást.

Fontos rámutatni, hogy ezen szolgáltatás nyújtójának adófizetési kötelezettségének teljesítése gyakorlatilag önkéntes, hiszen borzasztó nehezen ellenőrizhető az, ha valaki elektronikus úton nyújt szolgáltatást, ráadásul magánszemélyek részére (ahol egyébként a teljesítési hely meghatározása sem mindig egyértelmű).  Ugyanakkor a közösségi (és a vele összhangban lévő hazai) szabályok igyekeznek adminisztrációs egyszerűsítéssel segíteni az önkéntes jogkövetést. Ezen szabályt Mini One Stop Shop rendszernek (rövidítve MOSS rendszernek) nevezzük.

A MOSS rendszer lehetővé teszi a nem adóalanyok részére távközlési szolgáltatást, műsorszolgáltatást vagy elektronikus szolgáltatást nyújtó adóalanyok számára, hogy ha olyan tagállamban nyújtanak szolgáltatásokat, ahol nem telepedtek le, akkor az e szolgáltatásaikra vonatkozó forgalmi adóbevallásukat azon tagállam webes portálján keresztül nyújtsák be, amelyben azonosítóval rendelkeznek. Ez az ügyintézési rendszer nem kötelező, csupán egyszerűsítésként fogható fel, amely lehetővé teszi az adóalanyok számára, hogy ne kelljen bejelentkezniük a fogyasztás helye szerinti összes tagállamban.

Ha a szolgáltatást nyújtó magyar adóalany, akkor elegendő a magyar adóhatóság által üzemeltetett MOSS portálon negyedévente egyetlen, egységes bevallást benyújtania minden tagállamra vonatkozóan. Ez esetben Magyarország, mint az azonosítót kiadó tagállam a bevallási adatokat továbbítani fogja mindazon tagállamok részére, amelyeket a szolgáltató  az adóbevallásában feltüntetett. Az adófizetés szintén az azonosítót kiadó tagállamba történő egyetlen, összevont utalással teljesíthető, amelyet e tagállam a vonatkozó bevallásnak megfelelően továbbít a fogyasztás szerinti tagállamoknak.

Érdekes azt is megemlíteni, hogy a külföldi adóalanyok, amelyek Magyarországra a MOSS rendszeren keresztül nyújtják be adóbevallásukat és fizetik meg a magyar áfát, külföldi adóalanyként kerülnek nyilvántartásra a magyar adóhatóságnál, és így a speciális illetőséggel rendelkező adóhatóság folytathat le náluk vizsgálatot bármilyen forgalmi adózási kérdése esetén.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

E-Kereskedelem 2017 – Konferencia

Jogi szabályozás, Adózás, Bizonylatolás
Időpont: 2017.06.12
Előadók: Dr. Kálmán Kinga, Dr. Kelemen László, Rácz Gábor
Ár: 24.980 Ft helyett 17.485 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Számlázási Kézikönyv 2017

Számlázási Kézikönyv 2017

Minden, amit a számlázásról tudni kell
Szerző: Dr. Kelemen László
Ár: 8.900 Ft helyett 5.900 Ft
RÉSZLETEK ÉS MEGRENDELÉS