Most tudtam meg, hogy végrehajtás folyik ellenem! Mit tegyek?!?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.08.16 | Követeléskezelés

Megváltozott a lakhelye? Nem tett eleget bejelentési kötelezettségének? Előfordulhat, hogy Ön ellen is éppen egy végrehajtási eljárás folyik, mégsem tud róla. Nem ritka az eset, mikor az adós csak a végrehajtási eljárásban értesül arról, hogy ellene egyáltalán bármiféle eljárást kezdeményeztek, vagy a legmerészebb esetben még az sem volt előtte ismeretes, hogy egyáltalán tartozása áll fenn.

Azonban ebben az esetben sincs veszve minden, ugyanis létezik egy jogintézmény, mellyel orvosolni tudjuk a problémát. Ez az intézmény nem más, mint a kézbesítési kifogás, vagy korábbi nevén kézbesítési vélelem megdöntése.

E jogintézményt akkor tudja igénybe venni, hogyha a kézbesítés:

  • vagy a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt meg, illetve más okból nem volt szabályszerű;
  • vagyaz iratot önhibáján kívül nem volt módja átvenni.

Amennyiben fennállnak a kézbesítési kifogás feltételei és sikeresen meg is támadtuk azt, még közel s távol sincs vége a történetnek.

Na de mi történik ezután? Mi lesz a már behajtott pénzünkkel?

Először is, ilyenkor a fizetési meghagyás perré fog alakulni. Le kell folytatni a peres eljárást ahhoz, hogy legyen egy végrehajtható okirat a kezünkben.

Ha ez megtörtént, ez alapján tudjuk majd a végrehajtási eljárást folyatni, azonban könnyen lehet, hogy itt is további bíróság előtti eljárással nézhetünk szembe, amennyiben a végrehajtási eljárás során már több pénzt vontak le tőlünk, mint amennyi az ítéletben ténylegesen szerepel.

Amennyiben Ön is ilyen szerencsétlen helyzetbe kerülne, ne habozzon irodánkkal felvenni a kapcsolatot!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja