Munkavédelmi szabályok a „kellemes munkahelyi légkör” biztosítására

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. , Dr. Mudri Sándor | 2019.02.28 | Munkajog

A munkáltatóknak minden körülmények között biztosítania kell munkavállalói részére az egészséges munkavégzéshez szükséges feltételeket. Ebbe természetesen beletartozik a megfelelő munkahelyi hőmérséklet fenntartása is, amely különösen a téli időszakra irányadó.

Jelen cikkünkben sorra vesszük, hogy mely feltételeket kell biztosítania a hidegre való tekintettel a munkáltatónak akár zárt, akár szabadtéri munkahelyen végezzük munkánkat.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) határozza meg, hogy a munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalók egészségét nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáról. E megvalósítás keretén belül további iránymutatást nyújt a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet (a továbbiakban: Rendelet) ami alapján a zord hidegben a munkáltató az alábbi szabályokat köteles szem előtt tartani.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A munkaterület hőmérsékletének a munkavégzés ideje alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe kell venni a hőmérséklet meghatározása során a munka jellegét, a munkavállalót ért fizikai megterhelést. A védelmi szabályok körében így különbséget kell tenni a zárt és a nyitott helyszínen megvalósuló munkavégzés, továbbá a szellemi és a fizikai munkavégzés között is.

Amennyiben zárt helyiségből szemléljük munkánk közben a hóesést és úgy érezzük munkáltatónk éppen megfagyaszt minket, vegyük figyelembe, hogy a Rendelet 7. § (6) bekezdése alapján a munkáltatónak a fűtőtestek kiválasztása és azok elhelyezése során gondoskodnia kell arról, hogy a fűtőtest megfelelő helyen kerüljön elhelyezésre, ne idézhesse elő a munkavállaló lehűlését.

A munka jellegétől és az évszaktól függően változó, hogy a munkáltatónak pontosan mely hőmérsékletkorlátot kell figyelembe vennie. Ezen minimumértékek hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22°C, könnyű fizikai munka esetén 18-20°C, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18°C, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14°C, melyet a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzés során a munkavállalók részére.

Mi a helyzet akkor, ha a téli hidegben kint végezzük munkánkat?

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Ebben az esetben a munkáltatónak fokozott intézkedéseket kell tennie, óránként legalább 5 perces, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt szükséges engedélyezni a munkavállalóinak, ha a munkahely hidegnek minősül. Na, de mikor minősül hidegnek egy munkahely? Hidegnek minősül a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban zárttéri helyen nem éri el a 10°C-ot, szabadtéri munkahely esetén pedig a 4°C-ot. A munkáltató ezen esetben köteles a munkavállalókat jogszabály alapján meleg (minimum 50°C-os) teával ellátni, melyhez cukrot vagy édesítőszert is biztosítania kell. A védőitalt legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben kell a munkáltatónak rendelkezésre bocsátani, továbbá személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról is gondoskodni kell.

Fontos tehát, hogy a munkáltató a hideg közeledtével ne csak a klasszikus munkajogi, hanem a kapcsolódó munkavédelmi szabályokat is figyelembe vegye ahhoz, hogy a foglalkoztatás során teljes mértékben szabályszerűen járjon el.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja