Ne nyelje le kritika nélkül az önkormányzati adót!

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.03.13 | Ingatlan

Azt gondolná az ember, hogy a helyi önkormányzatok – lévén például jegyzői iroda, közigazgatási kontroll – legalább a rendeletalkotási feladatuk ellátása során körültekintően és a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Ehhez képest hónapról hónapra, olykor hétről hétre jelennek meg a Magyar Közlönyben jogsértő helyi adó kivetésével kapcsolatos bírósági döntések.

Ezek a döntések sokszor a helyi adó mértékére vonatkoznak, és az adókivetések általában túlzónak találtatnak, amikor például egy ingatlanra annyi adót kell fizetni, ami akár az ingatlan értékét is jelentősen meghaladja.

Máskor pedig az adókivetés „elvi alapja” kérdőjeleződik meg, azaz a helyi adónak semmi köze nincs a teherbíró képességhez igazodó, arányos közteherviselés alaptörvényi követelményéhez.

Egy friss eseti döntés szerint, példának okáért, Balatonfüred Város Önkormányzata olyan szinten szűkítette le a „termőföldadó” alanyainak körét, hogy szinte telekre, tulajdonosra volt szabva az egész rendelet. A szabályozásnak semmi köze nem volt a helyi adók eredeti céljához, hanem egy szankciós jellegű rendeletalkotás keretében jelentős összegű, vagyoni típusú adót vetettek ki arra a tulajdonosra, aki 100%-ban nem műveli a saját ingatlanát. Mindezt a helyi adó köntösébe bújtatva…

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Természetesen ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy minden egyes esetben, amikor például az ingatlan értékéhez képest jelentős egy adó, vagy a szabályozás bizonyos alanyi kör szűkítését tartalmazza, az egyből aránytalan vagy diszkriminatív.

Ám érdemes lehet egy-egy önkormányzati rendeletet alaposan áttekinteni jogszerűségi szempontból.

Lehet, hogy holnaptól már Önnek sem kellene fizetnie a jogellenes adóját?

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja