Nem kell már az energetikai tanúsítvány az adásvételi szerződéshez?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2023.08.17 | Ingatlan

2008 óta az ingatlannal foglalkozó szakemberek és az ingatlantulajdonosok már rég megszokták, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi és a bérleti szerződésbe – néhány kivételtől eltekintve – bele kellett foglalni az energetikai tanúsítvány azonosító számát. Ezért minden ilyen ügylet előtt külön feladat volt az energetikai tanúsítvány beszerzése egy megfelelő végzettséggel rendelkező mérnök segítségével annak érdekében, hogy ez az adat a szerződésben feltüntethető legyen.

2023. november 1. napja után részben megváltoznak ezek a szabályok.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Továbbra is szükséges lesz az ingatlan eladásánál, bérbeadásának beszerezni az energetikai tanúsítványt, azonban ezt első körben a tulajdonosnak csak be kell majd mutatni a vevő, bérlő számára, és csak az ingatlan birtokba adásakor szükséges átadni, azonban az ügyletre vonatkozó szerződésnek már nem kell tartalmaznia.

Ha a szerződés már nem is tér ki feltétlenül az energetikai tanúsítványra, ennek bemutatását, átadását jelen cikk szerzője, Dr. Zalavári György ügyvéd ugyanúgy javasolja valamilyen, egy későbbi bizonyítást elősegítő módon írásban a felek által rögzíteni. Ez lehet a hagyományos írásbeli jegyzőkönyv felvétele mellett akár egy e-mail is, aminek kézhezvételét a vevő vagy a bérlő ugyanilyen módon visszaigazolja.

Érdekesség, hogy az ingatlan eladására vagy bérbeadására vonatkozó hirdetéseknek, reklámoknak azonban már tartalmazniuk kell a részletesebb tájékoztatás érdekében az ingatlan energetikai minősítését.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

JÖN, JÖN, JÖN!!!

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, kb. 700 oldal
Megjelenés: 2023. november vége

Kedvezményes előrendelési ár 2023. december 15-ig:
22.900 Ft + áfa helyett 18.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A jogszabályváltozásnak az is a célja, hogy a Magyarországon található épületek energetikai hatékonyságának javítását elősegítse. Ezt szolgálja a jogszabálynak az a változása is, amely előírja, hogy az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ a www.e-epites.hu honlapon olyan információkat és szolgáltatásokat, tájékoztatókat és műszaki segédleteket tesz majd elérhetővé, amelyek segíteni fogják a tulajdonosokat ingatlanaik energiahatékony felújítása során.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja