Nem minden arany, ami CSOK

Szerző(k): Dr. Kesseő-Balogh Péter | 2017.04.25 | Ingatlan

Azaz a felütést úgy pontosítanám, hogy nem minden CSOK, amit ezzel hirdetnek. Szinte minden új építésű ingatlan beruházási projekt értékesítési hirdetésénél találkozunk a későbbi lakásonkénti eladást megkönnyítő utalással az állami támogatás, a CSOK (családi otthonteremtési) kedvezmény igénybevételének lehetőségére. Azért nem árt a beruházói oldalon az óvatosság, az alapos tájékozódás az építési projektek megvásárlása előtt.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Gyönyörű látványtervekkel hirdetett az eladó egy 4 lakásos társasház építésére alkalmas építési projektet, melyben hangsúlyozta a CSOK lehetőségét. Az építési projekt jogi átvilágítása során kiderült, hogy a projekt gyakorlatilag egy önálló családi házas ingatlan, ami a telekből, a rajta álló, a 70-es években épült háromszintes családi háznak megfelelő bővíthető épület felépítményből és az alapterület növelő bővíthetőséget lehetővé tevő elvi építési engedélyből állt. A műszaki tervekből az is kiderült, hogy a telek mérete tette megengedhetővé a helyi építési szabályzat alapján, hogy a régi épület mellé egy teljesen új épületszárny kerüljön. Ezzel a bővítménnyel már műszakilag négy önálló lakásos társasház jöhet majd létre a jövőben.

Az eladó lelkesedését azonban kénytelenek voltunk lehűteni. A terveken felvázolt négy társasházi lakás (albetét) későbbi lakásonkénti értékesítésekor nem mindegyik vevő fogja tudni a CSOK-ot igénybe venni. Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés 9. pontja értelmében új lakásnak – a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével – (és még egyéb feltételek fennállása esetén is csak) az minősül, ha az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített. A vizsgált esetben azt kellett megállapítanunk, hogy ez a jogi kritérium csak a bővítményre értelmezhető. A műszaki tervekből az is világos volt, hogy a bővítményben csak egyetlen új lakás került elhelyezésre, míg a bővítmény egyéb épületrészei a tervek szerint a régi felépítményben elhelyezésre kerülő további két újonnan kialakuló albetéthez kapcsolódtak funkcionálisan, azok alapterületét növelték. A negyedik lakás pedig teljes egészében a régi épületben került elhelyezésre.

A terveken szereplő és fentiekben ismertetett beruházás eredményeképpen látszólag kialakul négy új társasházi lakás, négy új „rendeltetési egység”, de abból három lakás egyértelműen nem felel meg a jogszabályban meghatározott új lakás fogalmának, azok használt lakásoknak minősülnek, így csak a  használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet szerinti támogatások felvételével kalkulálhat a beruházó a későbbi értékesítések esetére. Mivel a hivatkozott jogszabályban van egy 35 millió forintos vételárplafon, így az is világos volt, hogy a két nagy alapterületű lakás eladásánál még a használt lakásokra igénybe vehető CSOK sem jöhet szóba.

Esetünkben tehát a hirdetéssel ellentétben egy lakásnál az új építésű lakásokra igénybe vehető, míg egy további lakásnál a használt lakásokra igénybe vehető – és szerényebb összegű – CSOK jöhet csak szóba, míg a két nagyméretű, legértékesebb lakásnál semmilyen állami támogatás lehetőségével nem kecsegtetheti az építtető beruházó a jövőbeni vásárlóit.

Ügyvédi állásfoglalásunk megküldését követő jelentős áralku után az eladó és a beruházó vevő között ugyan létrejött az adásvétel, de némi kesernyés szájíz érezhetően maradt az eladóban, igaz sok-sok tanulság mellett. Bízunk benne, hogy az Ecovis Hungary Legal szakmai alapossága és megbízhatósága olyan szempont, ami miatt az eladó vissza fog még térni hozzánk a jövőben.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kesseő-Balogh Péter

Dr. Kesseő-Balogh Péter
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Mediátor | Alapító equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
peter.balogh@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja