Online betekintés a peres ügyünk bírósági aktájába

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2024.05.30 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A peres ügyek iratainak megtekintése korábban kizárólag az eljáró bíróság előtti eljárásban, személyesen, a papír alapú aktának a bíróság kezelőirodájában, ügyfélfogadási időben volt lehetséges az ügyben érintett peres felek számára.

Ma már azonban lehetőség van arra, hogy személyes jelenlét nélkül, az interneten keresztül ismerjük meg a polgári peres ügyünkben született dokumentumokat.

Ehhez szükségünk lesz egy személyes, kormányzati Ügyfélkapu+ hozzáférésre. Első körben egy Ügyfélkapu regisztrációt kell elvégeznünk, amit a fővárosi és megyei kormányhivatalok és a járási (kerületi) hivatalok kormányablakában vagy okmányirodájában, a Nemzeti Adó és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain, valamint külföldön Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein tudunk megvalósítani, vagy elektronikusan a 2016. január 1. napját követően kiállított, elektronikus aláírást tartalmazó érvényes állandó személyazonosító igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen, illetve videótechnológián keresztül történő azonosítási szolgáltatás igénybevételével a https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal oldalon az Ügyfélkapu menüpontban tudunk elvégezni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Ha már rendelkezünk Ügyfélkapuval, ennek segítségével lehetséges az egy fokozattal biztonságosabb, Ügyfélkapu+ hozzáférést beállítani, amely már egy mobiltelefonos hitelesítő program segítségével megoldott, kétfaktoros azonosítását követel meg a felhasználótól.

Ez a magasabb biztonság a megfelelő elektronikus aláírást tartalmazó személyi igazolvánnyal is elérhető. Ezen kiemelt, szigorúbb protokollon keresztül elérést biztosító digitális védelem eredményezi, hogy csak az illetékes személyek férjenek hozzá a peres ügyünk adataihoz.

Ha ezen előzetes lépéseket megtettük, akkor van módunk bejelentkezni az interneten az https://eakta.birosag.hu/ oldalon a bírósághoz, ahol a konkrét ügyünk kapcsán első körben megvizsgálják a kérelmünket, annak kapcsán, hogy jogosultak vagyunk-e a hozzáférésre.

Ha az engedélyt megkaptuk az eljáró bírótól, akkor már bármikor, éjjel-nappal elérhetjük a peres ügy jogi dokumentumait ezen az online Ügyfél Irathozzáférési Rendszer (ÜIR) útján. Ez a lehetőség nemcsak a peres felek, hanem a perben jogi képviselőként bejelentett ügyvédeik számára is nyitva áll.

Fontos kiemelni, hogy minden irat kapcsán szükséges a betekintéshez az, hogy az adott dokumentumot az eljáró bíró megfelelően besorolja, annak függvényében, hogy melyik fél jogosult abba betekinteni. Előfordulhat, hogy valamely iratot nem tudunk megnyitni a rendszerben, mert az eljáró bíró erre nem adott elektronikus felhatalmazást számunkra.

Az iratok között megtaláljuk a peres felek beadványait, a tárgyalási jegyzőkönyveket, idézéseket és egyéb végzéseket, a határidőket, és a belső bírósági utasításokat is.

Ez a rendszer jelentősen megkönnyíti a peres ügyekben érintett ügyfelek és jogi képviselőik tevékenységét, és egyben csökkenti a bíróságok leterheltségét is, mert nem kell már személyesen felkeresni a bíróságokat a papír alapon tárolt akták vizsgálatához, és így a bíróságoknak sem kell munkaidőt fordítani az akták e célból történő mozgatására, a betekintés felügyeletére, mert ez automatikusan, digitális ellenőrzéssel megoldottá vált.

Azonban ennek ellenére még továbbra sem kizárt, hogy igény esetén a régi módszerrel, a bíróság kezelőirodájában, papír alapon tanulmányozza valaki az iratokat.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja