Otthonteremtési program kisokos II.

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Vizsy Gábor | 2021.05.27 | Ingatlan

Ahogy azt a korábbi cikkünkben fejtegettük, a két Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) foglalkozó rendeletet a Kormány módosította a 686/2020. (XII. 29.) Korm. rendelettel. Ennek következtében több újdonság is napvilágra került, többek között változtak a tetőtér-beépítésre vonatkozó feltételek.

Fontos rögzíteni, hogy 2021. január 1-je előtt is elérhető volt az állami támogatás tetőtér-beépítésre, ezt azonban csak akkor lehetett igénybe venni, ha a tetőtérben több önálló (!) lakás került kialakításra. Ez a szabályozás a többlakásos társasházak kihasználatlan tetőterének beépítését szorgalmazta, azonban az önálló családi házak tetőterének beépítésére kizárólag a használt lakásra vonatkozó CSOK összegét lehetett igényelni. Azért jelent tehát újdonságot az év elejétől hatályos szabályozás, mert az kifejezetten a tetőtér-beépítéssel kialakított ún. többgenerációs családi házak kivitelezéséhez nyújt a korábbiaknál nagyobb anyagi segítséget.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatás részletszabályait rendezi. A rendelet értelmében a tetőtér-beépítésre állami támogatás akkor vehető igénybe, ha a család többgenerációs otthont hoz létre, vagyis, ha ugyanabban az épületben egy család több generációja él egyszerre. Ennek megvalósításához egy teljesen különálló lakrészt kell kialakítani, mégpedig tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel.

Lényeges feltétel, hogy egy új, kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jöjjön létre. További fontos feltétel, hogy az újonnan épített lakásban csak a támogatott személy szerezhet tulajdont. Házaspár, illetve élettársak igénylése esetén a lakásban mindkét félnek – bármilyen arányban – az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

A rendelet további feltételként szabja, hogy a tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel létrehozott új lakásnak rendelkeznie kell konyhával, fürdőszobával és lakótérrel, emellett a földszinti és a tetőtéri lakásnak nem lehet ugyanaz a tulajdonosa, jellemzően az alsó szinten a nagyszülők élnek, és az az ő tulajdonukat is képezi. Egyebekben a tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott új lakásra igénybevehető CSOK-ra az épített új lakásra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznunk, azaz például a támogatás összege is megegyezik a két esetben.

Amennyiben többgenerációs ingatlan kialakításán töri a fejét vagy elakadt a szabályozás útvesztőjében, kollégáink szívesen állnak rendelkezésére, akár tanácsadásról, akár szerződésszerkesztésről legyen szó.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja