Perlik az ingatlanom!

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.08.02 | Ingatlan

Perfeljegyzés?

Ismerős lehet a kifejezés, amennyiben ingatlanával kapcsolatos per van folyamatban, de a jelen cikk hasznos lehet azok számára is, akik ingatlanvásárlásban gondolkodnak. De mit is jelent ez a kifejezés pontosan?

Ha bizonyos típusú ingatlant (főleg annak tulajdonjogát) érintő per veszi kezdetét, kérni lehet az eljáró bíróságtól ezen perindítás tényének feljegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. Mégis milyen célból?

Mint azt tudjuk, az ingatlan-nyilvántartás közhiteles és bárki számára megtekinthető. Így mindenki, akinek az ingatlannal kapcsolatosan „dolga akad”, hitelesen értesülhet róla, hogy az ingatlant érintő per van folyamatban.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A perfeljegyzés intézménye azért jött létre, hogy egy elhúzódó bírósági eljárás időtartama alatt, ha bárki ezen ingatlanra vonatkozóan jogokat akar szerezni, az tudjon róla, hogy csak azzal a feltétellel fogja tudni problémamentesen bejegyezni a jogát, vagy akár megszerezni az ingatlant, ha a per a tulajdonos számára kedvező módon dől el. Ellenkező esetben akár a későbbi jogosult szerzett jogai is veszélybe kerülhetnek, avagy, a perfeljegyzést követően csak függő hatállyal tudunk bármilyen jogot szerezni az ingatlanon.

Hogyan tudom megállapítani, hogy az adott ingatlan perfeljegyzéssel terhelt-e? Egészen egyszerű! A perfeljegyzés ténye az ingatlan tulajdoni lapjának III. részébe, a teherlapra kerül bejegyzésre, így például minden ingatlanvásárló könnyedén megállíthatja, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan per tárgyát képezi-e! Előfordulhat, hogy éppen bejegyzés alatt álló perfeljegyzéssel van dolgunk; ez esetben ezt a tényt a tulajdoni lap elején, az ún. széljegyek között találjuk.

Ajánlott-e perfelvételi joggal terhelt ingatlan vásárlása, akár árverésen történő megszerzése? Talán az eddigiekből is kiolvasható a válasz: nem igazán.

A feljegyzést követő jogszerzők nem minősülnek jóhiszeműnek, másrészt a perben hozott ítélet hatálya – perbevonásuk nélkül is – kiterjed rájuk. Azzal, hogy tudtunk arról, hogy az ingatlan sorsa a per kimenetelétől függ, tudomásunk van arról is, hogy a mi (tulajdon)jogunk is függő hatállyal kerül bejegyzésre az ingatlanra, melyet a per kimenetelétől függően akár törölhetnek is.

Maradjunk ezért inkább azoknál az ingatlanoknál, ahol ilyen bejegyzéssel nem találkozunk!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja