A (polgári) jogvita megelőzésének tízparancsolata II.

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2017.11.30 | Ingatlan

Korábbi cikkemet folytatva, álljon itt a következő 5 jó tanács.

6) Minden körülmény esetén jogszerűen / szerződésszerűen járjunk el

Ne csak akkor, amikor egy jogviszonyban „minden rendben van”. Sok esetben a másik fél magatartása, esetleg szerződésszegése okán hajlamos az ember rossz választ adni a helyzetre, ami támadási felületet kínál. Példának okáért (rendszeres jelenség), ha úgy ítéljük meg, hogy velünk szemben jogszerűtlen felmondást alkalmaztak egy kölcsön jogviszonyban, ez nem jogosít fel arra, hogy ezen felháborodva ne történjenek befizetések a részünkről, hiszen mi csak azt vitatjuk, hogy a teljes hátralékos tartozást egyben kellene megfizetni. Ugyanúgy tovább kell folytatnunk a havi befizetéseket!

7) Kerüljük el a jogi eljárásokat, ha egy mód van rá

Számos lehetőség adott arra, hogy eltérő jogi álláspontunkat békés úton (mediáció, békéltetés) rendezzük. Ehhez képest az általában igen jelentős anyagi megterhelést jelentő és időben is jelentős elhúzódást eredményező jogi út igénybe vétele kerülendő. Nem minden esetben fogjuk ezt tudni megtenni, de törekedjünk az íróasztal melletti tárgyalásokra a bírósági terem helyett. Nincs az a helyzet, amelyben ne lenne érdemes egy jó szakember közreműködésével megpróbálni rendezni a viszonyokat.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

8) Alkalmazzunk jogi biztosítéko(ka)t

Ez persze magát a problémát nem okvetlenül oldja meg, ha felmerül, de annak elhárításában óriási szerepe lehet. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő után és milyen feltételekkel jutunk a pénzünkhöz, vagy hogyan tudjuk a másik felet teljesítésre szorítani. A „biztosíték” maga lehet nevesített jogi biztosíték (pl. jelzálogjog), de akár egy okosan megfogalmazott szerződéses feltétel is ide sorolható, amelynek jó értelemben vett kényszerítő ereje van.

9) A jog nem tudása…

Ismerős mondat. Amennyire jogászi cinizmusnak hangzik, annyira lehetetlen nem erre alapozni egy modern társadalmat. Életszerű ugyan, hogy egy jogban nem jártas embertől különböző jogszabályok betéve tudása nem követelhető meg, de attól még ezek kötelező erővel bírnak mindannyiunk életére. Másik oldalról nézve képzeljük el azt, hogy minden második esetben, amikor valaki szerződést szeg, arra hivatkozna, hogy „de kérem, én nem tudtam, hogy a Ptk-ban ez így van”. És így jutunk el végül a legutolsó ponthoz:

10) Minden esetben vegyük igénybe jogi képviselő tanácsadását!

Higgyék el, nem csak haza beszélek. Számos esetben találkozni olyan egyszerű megítélésűnek tűnő esetekkel, amikor nem találjuk szükségesnek jogi segítség bevonását az ügybe. A jogi szakemberek ugyanakkor olyan tudásbázist halmoztak fel, amelyek alkalmazásával megelőzhetők a jogvitára okot adó körülmények, vagy ha nem előzhetők meg, egyáltalán lesz róla rendelkezés, hogy ilyenkor mit tegyünk. Mint korábban említettem, a jogviszonyok kis százaléka lesz problémás, de érdemes készülni rá, ha véletlenül beleesünk ebbe a gödörbe.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja