A (polgári) jogvita megelőzésének tízparancsolata I.

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2017.11.24 | Ingatlan

Elöljáróban szeretném leszögezni: az itt leírtakhoz képest számos másikat ki lehetne találni, más sorokkal, más számára fontosabbnak tartott jó tanácsokkal. A polgári jog területén igyekeztem a leghasznosabb tanácsokat összeszedni, amelyek megfogadása esetén minimalizálhatjuk jogi kockázatainkat.

1) Mindig minden szerződést, okiratot részletesen el kell olvasni, és kellően megfontolni, mielőtt aláírjuk!

Nem mentség, hogy nincs idő, hogy sürget az ügyintéző, vagy a szerződő partner és egyébként is 40 oldalas a szerződés. Hiszem, hogy a szerződéses jogviszonyoknak csupán elhanyagolható hányada végződik jogvitával. De ne bazírozzunk arra, hogy mi ebben úgyse leszünk benne, mert ezen elhanyagolható hányadok eseteivel van tele a jogi példatár és ők sem gondolták volna. olvassunk el mindent és jól gondoljuk át, mire akarunk szerződni.

2) A szerződések rendelkezéseit – nagyon ritka kivétellel – maradéktalanul be kell tartani!

Nincs meggondolás, nincs mazsolázás a nekem tetsző és elfogadható szerződéses rendelkezésekből. Az 1) pont alapján lehet választani a „nem aláírni” lehetőséget, de ha „aláírom”, akkor annak ún. jogi kötőereje van, mint ilyen, vegyük komolyan a szerződés hiánytalan betartását!

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

3) Verba volant, scripta manent – továbbra is!

Mindig mindent írásban dokumentáljunk! És nem csak a szerződéseket magukat! Egy bérleti jogviszonyban a bérleti díj átadását, egy, a másik félnek intézett fontos levél feladását tértivevénnyel. Küldjünk egy részletes megerősítő e-mailt egy vállalkozótól való megrendelésről akkor is, ha telefonon mindent jól átbeszéltünk, mert bármilyen későbbi vita esetén erre tudunk hivatkozni! Mindent írásban, előre gondolva arra, hogy később ezt bizonyítékként használni tudjuk, ha szükség lesz rá.

4) Mindenkivel érdemes megfelelően rendezett, korrekt szerződést aláírni!

Véleményem szerint nem kellemetlen szerződést kötni baráttal, ismerőssel, családtaggal és abban a másik félre valamelyest „külsős” partnerként tekinteni. Sajnos igen sok esetben látjuk azt, hogy rokoni, baráti kapcsolatokat tesz tönkre, de legalábbis időlegesen elmérgesíti, ha a felek vagyonjogi viszonyaikat nem rendezik kellő módon és időben.

5) Mindig minden jogviszonyt ellenőrizzünk!

Ha megvettünk egy ingatlant, egészen addig kövessük nyomon az ügyintézést, ameddig a tulajdonjogunkat be nem jegyzik. Ha kezdeményeztük a cégünk székhely átírását, kísérjük figyelemmel annak megtörténtét. Ne legyünk azok, akik öt év elteltével jönnek rá, hogy anno valamilyen ügyintézésbe hiba csúszott, de ennek következményeit már nem tudjuk orvosolni. Hasonlóan, érdemes a másik fél teljesítéséről megfelelő időben információt kérni, folyamatban lévő jogviszony alatt ügyünk állását időnként áttekinteni. Ez sok jogvitát megelőz, de ha ez nem is lehetséges, legalább időben értesülünk arról, hogy intézkedni kell.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja