Pórul járhat, ha kikerüli az ingatlanközvetítőt!

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2018.01.25 | Ingatlan

„Ingatlanközvetítők, kíméljenek!” – olvasható egyre gyakrabban a hirdetések záró akkordjaként, vészesen jelezve, hogy az ingatlanközvetítőkbe vetett közbizalom mélypontra süllyedt. A legtöbben egyszerűen szóba sem állnak a mérhetetlenül gátlástalannak és rámenősnek tartott közvetítőkkel, és inkább saját maguk próbálnak szerencsét az ingatlan értékesítése vagy vásárlása terén.

Egyesek viszont a lakásvásárlást vagy értékesítést elképzelhetetlennek tartják ingatlanközvetítő közreműködése nélkül.

Fontos ezért, hogy amennyiben ingatlan eladásán vagy vásárlásán gondolkodik, és ingatlanközvetítő segítségét szeretné igénybe venni, körültekintően válasszon ingatlanközvetítőt.

Akár egy nagy népszerűséggel rendelkező profi ingatlaniroda, akár a közvetítői piacra újonnan belépő mellett dönt, jó, ha tisztában van azzal, hogy valamennyi ingatlanos előszeretettel alkalmaz kizárólagos megbízási szerződést.

A kizárólagosság lényege, hogy a megbízott közvetítő az általában irányadó közvetítői jutaléktól kedvezőbb mértékű jutalék fejében közvetíti az ingatlanát, Ön pedig vállalja, hogy a szerződésben rögzített ideig nem kerüli ki a közvetítőt, azaz a lakást kizárólag a megbízott közvetítő által hirdeti és/vagy értékesíti.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

A kizárólagossággal ezért általában együtt jár, hogy Ön a megbízási szerződést meghatározott ideig nem mondhatja fel, nem folytathat az ingatlan értékesítésével összefüggésben aktív hirdetési és értékesítési tevékenységet, az ingatlan hirdetésére, értékesítésére a megbízott közvetítőn kívül nem adhat másnak megbízást, és közvetítői tevékenységet harmadik személytől nem igényelhet és nem is tűrhet el.

Az ingatlanközvetítő kikerülése, csakúgy, mint a megbízási szerződés egyéb okból történő megszegése általában nem marad büntetlenül, ugyanis a szerződést szegő eladó súlyos jogkövetkezményekkel számolhat.

Mégis, milyen következmények jöhetnek egyáltalán szóba?

A leggyakrabban a szerződésszegő eladó meghiúsulási kötbérfizetési kötelezettséggel tartozik, melynek mértéke a gyakorlatban legkevesebb a kialkudott jutalék fele, de van arra is példa, hogy a kikötött kötbér a jutalék teljes mértékét eléri, néhány esetben pedig akár meg is haladhatja.

Ráadásul, amennyiben a közvetítőnek a szerződésszegésből kára is származott, a kártérítési igényét a kötbéren felül is érvényesítheti.

A korrekt és profi közvetítőket egyébként az is megkülönbözteti a kóklerektől, hogy amíg az előbbiek teljes körű tájékoztatást adnak a kizárólagosság megszegésének jogkövetkezményeiről is, addig az utóbbi körbe tartozók erről általában mélyen hallgatnak.

A súlyos jogkövetkezmények miatt tehát fontos, hogy a megbízási szerződést mindenképpen figyelmesen olvassuk el, mielőtt aláírjuk, a legjobb pedig az, ha a szerződésről előzetesen kikérjük egy ügyvéd szakmai álláspontját.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja