Részmunkaidősök és határozott időben foglalkoztatottak, figyelem! Önöknek is jár a cafeteria!

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. , Dr. Mudri Sándor | 2019.03.28 | Munkajog

A cafeteria, azaz a béren kívüli juttatás adása nem kötelező, csupán lehetőség: mindig a munkáltató döntheti el, hogy milyen mértékben, milyen időközönként adja a munkavállalói részére, és hogy azok mely cafeteriaelemek közül választhatnak.

Amennyiben viszont úgy dönt a munkáltató, hogy ad cafeteriát, nem árt odafigyelnie az egyenlő bánásmód követelményének a megtartására is.

Bevett gyakorlat ugyanis, hogy a munkáltatók a cafeteriaszabályzatban kizárólag a teljes munkaidőben és/vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalóiknak teszik lehetővé a cafeteria igénybevételét, míg a részmunkaidős és/vagy határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozókat a cafeteria intézményéből teljesen kizárják.

Ez az eljárás azonban szigorúan az egyenlő bánásmód követelményébe ütközik, ezért jogellenes.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény kifejezetten rögzíti, hogy az egyenlő bánásmód követelményét a munkáltató is köteles megtartani a foglalkoztatási jogviszonyok tekintetében. Emellett kategorikusan közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősíti az olyan munkáltatói magatartást, intézkedést, feltételt, mulasztást, utasítást vagy gyakorlatot, amelynek eredményeként egy vagy több munkavállaló munkaviszonyának részmunkaidős jellege illetve határozott időtartama miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő (tehát jelen esetben a határozatlan idejű munkaszerződéssel vagy teljes munkaidőben foglalkoztatott) egy vagy több munkavállaló részesül, részesült vagy részesülne.

A törvény szerint az egyenlő bánásmód követelményének sérelmét jelenti különösen, ha a munkáltató a munkavállalóval szemben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a foglalkoztatási jogviszony alapján járó juttatások megállapításában és biztosításában.

Emellett a munka törvénykönyve is elvi éllel rögzíti, hogy a munkaviszonnyal, de különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. A munka törvénykönyve kiemeli továbbá, hogy ebből a szempontból munkabérnek minősül minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás.

A fenti törvények alapján tehát megállapítható, hogy az egyenlő bánásmód követelményét a cafeteria megállapításával és juttatásával kapcsolatban is meg kell tartani.

Amennyiben tehát a munkáltató kizárólag a teljes munkaidőben vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozóinak biztosítja a cafeteriát, de abból a részmunkaidőben vagy a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalóit kizárja, diszkriminatívan jár el, és ilyen esetben a sérelmet szenvedett munkavállalók munkaügyi perben is érvényesíthetik elmaradt cafeteriaigényüket, ezzel párhuzamosan pedig kezdeményezhetik az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárását is a munkáltatóval szemben.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja