Segítség, a végrehajtó levonja a munkabéremet!

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Juhász Gábor | 2022.09.01 | Követeléskezelés

A végrehajtó által foganatosított cselekmények közül talán legtöbbször előforduló eset természetes személy adós esetében a munkabér végrehajtás alá vonása. Az adós általában akkor értesül a levonásról, amikor a munkáltató foganatosítja a végrehajtási cselekményt. A letiltásról történő késői tudomásszerzés hátterében sokszor az adós mulasztása áll. 

Mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a levonást?

Ügyfeleimnek legjobb megoldásként mindig a részletfizetést szoktam javasolni, tekintettel arra, hogy az adósnak a végrehajtást kérő beleegyezése nélkül 12 havi részletfizetést tud biztosítani a végrehajtó. 12 hónapot meghaladó futamidő esetében a végrehajtást kérőnek a beleegyezése is szükséges. Előnye a részletfizetésnek, hogy a végrehajtási eljárás szünetel. A szünetelés joghatása az, hogy a kibocsátott végrehajtói letiltást a végrehajtónak fel kell függesztenie, továbbá a részletfizetéssel érintett végrehajtási ügyben a végrehajtó nem foganatosíthat eljárási cselekményt, mint például hatósági átutalási megbízást.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Mikor ér véget a levonás?

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 40. §-a úgy fogalmaz, hogy a végrehajtást kérő kötelezettsége a térüléseket haladéktalanul bejelenteni a végrehajtó felé. Egyrészről a végrehajtást kérő bejelentése alapján is csökkenti a végrehajtó a nyilvántartásában szereplő tartozást, másrészt a végrehajtói letiltás kibocsátásakor a letiltási rendelvényen a sorszámozás alapján is nyomon követhető az adós tartozásának alakulása.

A letiltási rendelvényt a végrehajtó kézbesíti a végrehajtást kérőnek, az adósnak és az adós munkáltatójának. A letiltási rendelvényen a levonások sorrendjét a sorszámozás jelöli. A munkáltatónak a számozás követésével kell foganatosítania a levonásokat. Ha az adós a levonás során önkéntesen befizetést eszközöl a végrehajtó vagy a végrehajtást kérő részére, akkor a végrehajtónak az összeg bejelentését követően letiltásmódosítást kell kibocsátania az adós munkáltatójának, hogy a munkáltató a továbbiakban a pontos összeget vonja le az adóstól. A levonást feloldani a letiltási rendelvényen szereplő összegek kifizetése után lehet. Általában az adós munkáltatója szokta megkeresni a végrehajtót, de előfordul, hogy az adós okirattal valószínűsíti, hogy a követelés megtérült. Ha az adós okirattal valószínűsíti, hogy a követelés megtérült, a végrehajtó az okiratot kézbesíti a végrehajtást kérőnek és 15 napos határidőt tűz a nyilatkozatételre. A határidő elmulasztása esetén – amennyiben a végrehajtási költségek rendezésre kerültek – lezárja a végrehajtási eljárást és kibocsátja a jegyzőkönyvet és díjjegyzéket.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Összegzés

A végrehajtási eljárás egy kényszereljárás, amit érdemes minél gyorsabban és egyszerűbben lezárni. Ha már ilyen helyzetbe kerültünk, mindenképpen használjuk ki a részletfizetési lehetőséget, valamint – ha tehetjük – az önkéntes teljesítést. Ne felejtsük el: minél előbb szabadulunk a végrehajtástól, annál előbb stabilizálhatjuk pénzügyi helyzetünket. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja