Segítség, átvertek! A csaló bérlő hamis szerződéssel megszerezte az ingatlanomat!

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2017.09.28 | Ingatlan

A lakásmaffia áldozatainak száma sajnálatosan emelkedő tendenciát mutat. A legelterjedtebb módszer, amikor az elkövető kibérel egy lakást, és azt hamisított aláírással ellátott hamis adásvételi szerződés segítségével a telekkönyvben átíratja a saját nevére, majd az így „megszerzett” lakást értékesíti.

Mit tehetünk akkor, ha már megtörtént a baj, és a földhivatal már be is jegyezte a lakásunkra a csaló tulajdonjogát?

Ilyen esetben ún. törlési pert kell indítanunk, amelyben az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés törlését és az eredeti állapot helyreállítását, vagyis a tulajdonjogunk visszajegyzését kell kérnünk a bíróságtól.

Ahhoz viszont, hogy a bíróság a korábbi bejegyzés törlésére, valamint a tulajdonjogunk visszajegyzésére irányuló kérelmünknek eleget tegyen, a keresetben annak a megállapítását is kérnünk kell, hogy a földhivatali bejegyzés alapjául szolgáló jogviszony ‒ a cikkünk példájánál maradva a hamisított adásvételi szerződésérvénytelen (semmis), vagy már eleve létre sem jött.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

További problémát jelenthet annak eldöntése, hogy a hamisított adásvételi szerződés érvénytelenségére, vagy inkább annak a létre nem jöttére érdemes hivatkozni, de a döntés meghozatalába segítség lehet, hogy míg érvénytelenségi kereset esetén tárgyi illeték-feljegyzési jogunk van, addig a szerződés létre nem jöttére történő hivatkozásnál a perindításért még akkor is, ha a hamis szerződés bűncselekmény eredményeként „jött létre”, az általános szabályok szerinti 6% illetéket kell fizetnünk.

Ki kell ábrándítanunk a kedves olvasót, ha úgy gondolja, hogy amennyiben a csalót sikerül leleplezni, vád alá helyezni, és elítélni, akkor a büntetőbíróság amellett, hogy verdiktet hoz a csaló felett, a pórul járt lakástulajdonos kérelmére hivatalból fog intézkedni az eredeti állapot helyreállítása, és így a lakástulajdonos tulajdonjogának a visszaállítása iránt.

Nos, a bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a büntetőbíróságok az ilyen tárgyú ügyekben a lakástulajdonosok ezen polgári jogi igényét – teljesen érthetetlen módon ‒ rendszerint nem teljesítik, hanem azt egyéb törvényes útra terelik.

Ahogy az látható, a bajba jutottaknak bizony nincs könnyű dolguk, ha a jogi útvesztőkben egyedül, ügyvédi segítség nélkül akarják érvényesíteni a jogos tulajdoni igényüket.

Amennyiben bajba került, feltétlenül azt javasoljuk, hogy vegyen igénybe ügyvédi közreműködést. Ingatlanjogban is jártas ügyvéd-szakember gárdánkkal, az ilyen kellemetlen ügyek megoldásában is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja