Sikeres ügyek: egy 18 évig tartó követelésérvényesítési maraton

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2023.09.14 | Követeléskezelés

Minden ügyvéd életében vannak olyan ügyek, amelyekre karrierje végén is emlékezni fog, annak komplexitása, szakmai egyedisége vagy éppen hihetetlen hosszú időtartama miatt. Egy ilyen ügy zárul le a napokban ügyvédi irodánkban, amelyben az igazságot kereső ügyfelünk 18 évig tartó pereskedés, végrehajtási eljárás befejezését követően juthat végre kamatostul a pénzéhez.

Az ügy 18 évvel ezelőtt egy kifizetetlen, nagyértékű számla okán kezdődött, amelyet egy épületet rendelésre felépítő ügyfelünk állított ki. A megrendelő az épületet átvette, használni kezdte, de az utolsó számlát nem fizette ki, és ezzel ügyfelünket nem csak a nyereségtől fosztotta meg, de cégét az alvállalkozói és a projekttel kapcsolatos adók miatt a fizetésképtelenség szélére sodorta.

A követelés érvényesítésére ügyfelünk pert indított, és a valamennyi jogorvoslati eljárások után végül hat bírósági határozat megszületését követően, alig 7 év elteltével már birtokában is volt a végrehajtható ítéletnek a követelése kapcsán.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

De ekkor csalódnia kellett, a követelését a végrehajtó nem tudta behajtani, mert az adós a fedezetet jelentő ingatlant egymás után két alkalommal is, adásvétel és bizalmi vagyonkezelés útján átjátszotta érdekkörébe tartozó más jogi entitásokhoz.

A következő 8 év azzal telt, hogy ezen csalárd ügyletek kapcsán igyekeztünk – végül sikeresen – bizonyítani a különböző bírósági eljárásokban ezek fedezetelvonó voltát. Ezek az eljárások, sokszor ügyenként több alkalommal is kimerítették a polgári perrendtartásban fellelhető valamennyi jogorvoslatot, és két eseti döntésként kiemelt bírósági határozat is született az elbírálásuk során.

Ügyfelünk esélyeit nagyban növelte, hogy a második fedezetelvonás megállapítására vonatkozó ügy kapcsán indítványunkra a bíróságok a fedezetet képező ingatlant a további átruházás megakadályozása érdekében biztosítási intézkedésként zárlat alá vették. Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy a sikeres bírósági eljárásokat követően a tartozás megtérülésére lehetőséget biztosító vagyontömeg véglegesen kikerüljön a végrehajtás köréből.

Természetesen az adós a végrehajtási eljárás során is a végrehajtó valamennyi intézkedése ellen kifogást nyújtott be, vitatta az eljárás minden egyes lépését, alaptalan feljelentéseket tett, ezért a végrehajtási eljárás az utolsó bírósági döntés jogerőre emelkedését követően is csak évekkel később zárulhatott le.

Végül az ügy nagykorúvá válását követően, ügyfelünk 18 év elteltével kaphatja kézhez kamatostul, és a bíróságok által megítélt perköltségekkel együtt a ki nem fizetett számlája tőkeösszegét. Sajnos ebben az ügyben is veszteséget szenvedett el azon bírósági gyakorlat miatt, hogy a nyertes pereiben több alkalommal a piaci, valós jogi képviseleti díjak helyett az eljáró bíróságok ismeretlen kalkuláció alapján meghatározott, alacsonyabb mértékben megítélt perköltségekkel számoltak, és emiatt a sikeres jogi képviselet ellenére is a piaci, valós díjaknál kisebb összeget tudott a végrehajtó ezen a jogcímen ügyfelünk számára behajtani.

A hosszú meneteléssé alakult követelésbehajtás végül ügyfelünk számára szerencsésen alakult, köszönhetően annak, sok más üggyel ellentétben, hogy a jogos követelés érvényesítése során a követelés fedezetét biztosító vagyont az adósnak a zárlat miatt nem sikerült eltüntetnie.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja