Dr. Jean Kornél

Ügyvéd | Irodavezető partner

Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda

kornel.jean@ecovis.hu

Dr. Jean Kornél az Ecovis Hungary Legal bányászati-, környezetvédelmi- és ingatlanjogi ügyekkel foglalkozó munkacsoportjának vezetője. A kiemelt szakterületek mellett a munkacsoport tevékenysége kiterjed még a társasági jog, a munkajog és a gazdasági-kereskedelmi jog területére is. 

1996-ban az ELTE ÁJK-n diplomázott, majd 2003-tól az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében környezetvédelmi szakjogász tanulmányokat folytatott. 1997-ben elvégezte a FÜTI OMEGA Kft. középfokú ingatlan értékbecslői- és ingatlanközvetítői képzését. 

A jelenlegi formájában 2002 óta működő iroda egyik alapító tagja, 2019 óta irodavezetője, majd a 2021-ben bekövetkezett kiválást követően fő tulajdonosa.  

Főbb jogi szakterületei a bányajog, az ingatlanjog, a környezetvédelem és a kisajátítás. Több mint 20 éve foglalkozik családjogi ügyekkel is.

Elismert szakértő a bányajog területén, szaktudása átfogja a külszíni és fúrólyukas bányászati tevékenységet, a földgáztárolást és azokkal kapcsolatos bányászati és más hatósági (pl.: környezetvédelmi) eljárásokat, valamint a járulékos birtokjogi tevékenységeket (területi igény biztosítás, kisajátítások, bányaszolgalmi jog ügyintézés, termőföldek speciális jogi ügyintézése).

Széles körű vállalati jogi gyakorlattal rendelkezik közép- és nagyméretű, jellemzően ipari szektorba tartozó hazai vállalkozások teljes körű jogi képviseletében. 

Szakjogászi tevékenységét a szakma is számon tartja, így a Magyar Bányászati Szövetség Felügyelő Bizottságának tagja, a szervezet Jogi Bizottságának tagja és egyben elnöke. A hazai bányászati tevékenység támogatása terén végzett kiemelkedő munkásságáért 2012-ben miniszteri elismerésben részesült. 2017. szeptember 1-jétől a nemzetgazdasági miniszter 5 évre szóló megbízása alapján az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság tagja.