Szeretne egy telket a Holdon?

Szerző(k): Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.07.05 | Ingatlan

Nem lenne rossz, igaz? Ráadásul, ahogy egyes cégek űrkutatási projektjeit tekintjük, nem is tűnik olyan távolinak és futurisztikusnak ez a kérdés.

Sajnos van egy rossz hírem: a Hold mindenkié.

Magyarországon az 1967. évi 41. törvényerejű rendelet hirdette ki a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket” című, Moszkvában, Londonban és Washingtonban 1967. január 27-én aláírt szerződést.

Ezen nemzetközi egyezmény szerint a világűrt, beleértve a Holdat és más égitesteket, sem a szuverenitás igényével, sem használat vagy foglalás útján, sem bármilyen más módon egyetlen nemzet sem sajátíthatja ki. Ha pedig egyik nemzeté sem lehet, akkor annak egy állampolgára sem szerezhet rajta tulajdonjogot. A világűr, illetve az égitestek nem okkupálhatók, rajtuk tulajdon nem szerezhető.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Talán annyi vigaszunk lehet, hogy a világűrben vagy valamely égitesten való tartózkodása idején a tagállam az illető objektum és személyzete felett megtartja a joghatóságot és az ellenőrzési jogot. Ergo, ha például országunknak is kedve lenne netán egy Rábát kilőni a világűrbe, annak területén picit otthon érezhetjük magunkat. Már amennyire ezt a körülmények engedik. Pacalpörkölt valószínűleg nem lesz.

Megint más kérdés a használat joga: itt valamennyi állam az egyenlőség alapján és a nemzetközi joggal összhangban minden megkülönböztetés nélkül szabadon kutathatja és használhatja az égitesteket, és az égitestek minden területére szabad a bejárás.

És ha azt kérdezik, hogy a jelen cikket miért írtam, vajon milyen esetleges reklámcélzat, avagy remélt megkeresés várható ez alapján? Nos, jelen esetben semmilyen. Csak úgy, az érdekesség kedvéért…

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja