Termőföld felett süt a nap, naperőművet a magyarnak!

Szerző(k): Dr. Kesseő-Balogh Péter | 2018.04.05 | Ingatlan

A 2017-es év második felében az energiapolitikai célok előmozdítása érdekében a termőföld védelméről szóló törvény kiegészült a kis teljesítményű erőmű fogalmával és ezzel kapcsolatosan az átlagosnál gyengébb minőségű termőföldek más célú hasznosítása engedélyezésének szabályaival. Hogy miért akar valaki villamos energiát termelni, annak több oka is lehet: például az erőmű létesítése után az energia ingyen áll rendelkezésre, települések láthatók el energiával, és emellett környezetbarát megoldás is, mivel nem szennyezi a levegőt.

Akinek termőföldje van, tisztában van azon kötelezettségével, hogy termőföldjét a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítania, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett meg kell akadályoznia a gyomnövények megtelepedését és terjedését.

Fogalmát tekintve a kis teljesítményű erőmű a 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű, napenergiát felhasználva villamos energiát termelő erőmű. Ha úgy döntünk, hogy egy ilyen kis erőművet szeretnénk a termőföldön létesíteni, az a termőföld más célú hasznosításának minősül, amihez korábban az ingatlanügyi hatóság engedélye és a más célú hasznosítással járó földvédelmi járulék megfizetése is kellett, ami hosszú és költséges folyamat volt.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Az átlagosnál gyengébb minőségű földeknél ez az eljárás lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált 2018-ban, hiszen most már a végleges más célú hasznosításhoz nem kell az ingatlanügyi hatóság engedélye, ha a földet éppen a kis erőmű létesítése, üzemeltetése érdekében veszik igénybe. Továbbá a más célú hasznosításnál az igénybevevőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az érintett területen más beruházás megvalósítása nincs folyamatban, majd az ingatlanügyi hatóság helyszíni szemle tartása és talajvédelmi szakkérdés vizsgálata nélkül, 8 napon belül dönt, ha minden irat rendelkezésre áll. Végül a legnagyobb könnyítést az jelenti, hogy 2018-tól nem kell földvédelmi járulékot fizetni, amivel akár több millió forintot is megtakaríthatnak a befektetők.

Ez az intézkedés újabb lökést adott a hazai naperőmű-építésnek, egyértelműen vonzóbbá téve ezt a befektetési formát.

A naperőművek létesítése azonban nem csak földvédelmi kérdés, hanem számos más hatósági, engedélyezési eljárást is érinthet, így mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kesseő-Balogh Péter

Dr. Kesseő-Balogh Péter
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Mediátor | Alapító equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
peter.balogh@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja