Termőföld más célú hasznosítása I.

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Vizsy Gábor | 2019.12.05 | Ingatlan

Ahogy az Alaptörvény fogalmaz, „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet a nemzet közös örökségét képezik, melynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”.

Fenti alkotmányos megállapítás értelmében a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény hivatott a termőföld állomány minőségi és mennyiségi védelmét elősegíteni, azzal, hogy szabályokat állapít meg a termőföld hasznosítását illetően.

Jelen cikkünk az első irománya annak a sorozatnak, melyben a termőföld más célú hasznosítására vonatkozó szabályozást vesszük górcső alá. Bevezetésként megnézzük, hogy mit jelent a termőföld hasznosítása és mit jelent az ún. más célú hasznosítás.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A vonatkozó törvény meghatároz egy ún. hasznosítási kötelezettséget a földhasználó számára, miszerint köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül legalább a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni.

Ehhez képest a termőföld más célú hasznosítását jelenti a termőföld olyan igénybevétele, amellyel a termőföld a továbbiakban mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlanná válik. Ilyen igénybevétel lehet például a termőföld területén végzett külfejtéses bányászat.

A hatályos jogi szabályozás szerint a termőföldek hasznosítása, illetve különösen a tárgyalt művelésből való kivonása, azaz az eredeti művelési ágához képest más célra történő hasznosítása csak meghatározott szabályok szerint történhet, pontosan a fentiekben már hivatkozott termőföld mennyiségét védő alkotmányos követelmény betartása érdekében.

Éppen ezért a termőföldek más célú hasznosítása – meghatározott kivételek mellett – kizárólag hatósági engedéllyel történhet.

Az engedélyt lehet kérelmezni meghatározott időre vagy véglegesen. Utóbbit akkor kell kérelmezni, ha a végzett tevékenység (pl. külfejtéses bányászat) következtében a termőföld a továbbiakban mezőgazdasági hasznosításra véglegesen alkalmatlanná válik.

Fontos, hogy ha megszerezzük az engedélyt, akkor az a véglegessé válásának napját követő naptól számított 4 évig hatályos. Azaz, ha addig nem kezdjük meg az engedélyezett tevékenységet, akkor az engedély hatályát veszti és emellett buktuk a több tízezer forintos eljárási díjat is.

További fontos rendelkezés, hogy a más célra hasznosított termőföld után, annak minősége alapján földvédelmi járulékot kell fizetni. Többek között a földvédelmi járulékra, a más célú hasznosítás egyes feltételeire és az engedély nélküli más célú hasznosításra sorozatunk következő részeiben fogunk röviden kitérni.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja