Tetőtér beépítése esetén igényelhetek CSOK-ot?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.04.12 | Ingatlan

Családi otthonteremtési kedvezményt vagy, ahogy a köznyelvben már mindenki ismeri, CSOK-ot többféle célra igényelhetünk. Ezek a célok egészen pontosan a következők: új lakás építése, új lakás vásárlása, használt lakás vásárlása és meglévő, használt lakás bővítése.

Bizonyosan sokan választják azt a kézenfekvőnek tűnő megoldást, hogy egy meglévő ház tetőterének beépítésével vagy egy újabb emelet felhúzásával alakítanak ki a bővülő család számára plusz lakótereket.

Felmerülhet a kérdés, hogy az ilyen jellegű beruházások esetében igényelhetünk-e CSOK-ot, és ha igen, milyen mértékben. Erre a kérdésre a választ két jogszabályban kell keresnünk, hiszen a 2016. február 11. napjától hatályba lépett és a 2018. március 15. napjával módosított két különálló rendelet rendelkezik az új és a használt lakások esetén igénybe vehető támogatások feltételeiről és szabályairól.

A használt lakások tekintetében a vonatkozó rendelet alapján a családi otthonteremtési kedvezmény használt lakás vásárlása vagy meglévő lakás bővítése céljából vehető igénybe. Vagyis amennyiben úgy szeretnénk bővíteni otthonunkat, hogy a meglévő tetőteret beépítjük, és nem alakítunk ki önálló bejárattal ellátott új lakást, akkor is járhat nekünk a CSOK.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Ebben az esetben a családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege egy gyermek esetén 600 000 forint, két gyermek esetén 1 430 000 forint, három gyermek esetén 2 200 000 forint, négy vagy annál több gyermek esetén 2 750 000 forint.

Arra azonban figyelni kell, hogy a kedvezmény csak a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítése céljából vehető igénybe, azaz utólag nem tudjuk kérni. Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a meglévő épület puszta átalakítása nem minősül a lakás bővítésének, ilyenkor nem jár a CSOK.

Azonban abban az esetben, ha a tetőtér beépítésével vagy egy egész emelet felhúzásával a jogszabályok értelmében új lakás jön létre, akkor a fentieknél jóval magasabb kedvezményre tarthatunk igényt.

Ahhoz, hogy például egy tetőtér beépítése jogilag új lakásnak minősüljön, jó pár feltételnek egyszerre kell teljesülnie. Például lépcsőházból vagy szabad lépcsőn megközelíthető, külön bejárattal kell rendelkeznie. További feltételként rögzíti a rendelet, hogy ennek az új lakásnak 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel, közműves szennyvízelvezetéssel, villamos energia szolgáltatással és egyedi fűtési móddal kell rendelkeznie.

A fenti feltételek együttes teljesülése esetén az ingatlan-nyilvántartásban két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás kerülhet kialakításra, mely esetben már a klasszikus háromlépcsős kedvezményben részesülhetünk. Vagyis egy gyermek esetén 600 000 forint, két gyermek esetén 2 600 000 forint, három vagy több gyermek esetén 10 000 000 forinttal lehet kalkulálni.

Összefoglalva tehát, a tetőterünk beépítésével akár létrehozunk egy „új lakást”, akár csak bővítjük otthonunkat anélkül, hogy ezáltal egy jogi értelemben vett új lakás jönne létre, igényt tarthatunk CSOK-ra a fentiekben már sorra vett mértékben.

Figyelemmel arra, hogy a fenti szabályok csak a jéghegy csúcsát jelentik, és számos feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy valóban jogosultak legyünk akár új, akár használt lakás esetében arra, hogy hozzájussunk a családi otthonteremtési kedvezményhez, azt javasoljuk, hogy a témában keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőit.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja