Törzskönyv nélkül húszezer, de vajon megéri?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt | 2018.08.02 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Biztosan fogalmazódik meg a gondolat, hogy szeretné, ha a családhoz csatlakozna egy négylábú kis kedvenc. Na de innen hogyan tovább? Miként és főleg honnan érdemes kiskutyát választani? Mire érdemes odafigyelni a vásárláskor vagy a vásárlás után?

Manapság egy nagyobb értékű használati tárgy vásárlása előtt a legtöbb vásárló alaposan utánanéz az árnak, a termék tulajdonságainak, a jótállási és garanciális feltételeknek, az esetek többségében a termék eredetének is. Sajnos házi kedvencek vásárlásakor nem mindig merül fel, hogy utánanézzünk, honnan is származik családunk leendő tagja.

A különböző internetes apróhirdetési oldalakon bőséggel találhatunk eladó kiskutyákat. A leendő kutyatulajdonosok többsége tisztában van azzal, hogy ha fajtatiszta kutyát szeretne, annak a tenyésztők megkérik az árát. Nem ritka, hogy egy kölyökkutya ára akár százezres nagyságrendű is lehet. Ehhez képest az online hirdetési oldalakon szaporítók által kínált pár tízezres ár igencsak kedvezőnek tűnik. Vajon tényleg így van?

Első ránézésre biztosan. Azonban sokszor derül ki a vásárlás után, hogy friss családtagunk egészsége nem tökéletes, és a megspórolt vételárat vagy sokszorosát hagyjuk az állatorvosnál, sőt bizonyos esetekben az állat a vásárlást követően egy éven belül akár el is pusztulhat, mert sem kedvencünk, sem szülei nem részesültek megfelelő orvosi ellátásban és táplálásban. Azonban ha törzskönyves kiskutyát veszünk, biztosak lehetünk benne, hogy a szülők átestek az előírt egészségügyi szűréseken és az eredmény bejelentésre került a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének. Magának a törzskönyvnek a kiállítási ára még a tízezer forintot sem éri el kiskutyánként. Így belátható, hogy a szaporítók nemcsak ennek a költségét spórolják meg.

Mit tehetünk akkor a vásárlás előtt? Tudatos fogyasztóként érdemes a saját szemünkkel meggyőződnünk arról, hogy milyen körülmények között nő fel kedvencünk, valamint tudakozódni a felmenőiről. A legjobb, ha legalább az egyik szülőt élőben is láthatjuk. Árulkodó jel lehet, ha a hirdető kedvességből elszállítja a kiskutyát, vagy egyszerre született több alom közül választhatunk, illetve ha az év minden szakában rendelkezik elvihető kölyökkutyákkal. Ha adásvételi szerződés nélkül kínálja megvételre az állatot, semmiképpen ne kössünk vele üzletet! Hiszen így nehezebben tudjuk lenyomozni egyrészt az illető kilétét egy esetleges későbbi eljárás során, másrészt több, szerződésből eredően érvényesíthető jogunktól is eleshetünk.

Vásárlás után több módon érvényesíthetjük jogainkat. A Polgári Törvénykönyv szerint hibás teljesítés, ha a szolgáltatás – jelen esetben az állat – nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban meghatározott minőségi követelmények. A nyilvánvaló okokon kívül (pl.: az állat egészséges legyen, olyan fajtájú legyen, amilyennek állítja) idetartozhat az is, ha a kötelező oltások, illetve féregtelenítés nélkül adja át nekünk az állatot. Amennyiben a vásárláskor nem hívta fel ezekre a figyelmünket és ismerte a hibákat, ha később az állatnál olyan egészségügyi problémák jelentkeznek, amelyek már a vásárláskor fennálltak, megállapítható a hibás teljesítés.

A hatályos szabályok szerint a vásárlástól számított 1 éven belül élhetünk a hibás teljesítésből eredő jogainkkal, amennyiben magánszemélytől vásároltunk. Kereskedőtől történő ingó dolog (ilyen az állat is) vásárlása esetén pedig a vásárlástól számított 2 éven belül kérhetjük, hogy a hibát javítsa ki vagy a terméket cserélje ki. Nyilvánvalóan élőállatok tekintetében a kijavítást vagy a cserét az állathoz való érzelmi hozzáállásunk is befolyásolhatja. Erre hivatkozva akár sérelemdíjat is követelhetünk.

Amit mindenképpen megtehetünk és nem érdemes elmulasztani, az a felmerült költségek megtérítésének igénye. Ne hagyjuk annyiban, és legalább az állatorvosi számlákat igyekezzünk kifizettetni a simlis eladóval. Ha a másik fél kereskedő és vonakodik megtéríteni a költségeinket, vagy nem engedi, hogy éljünk a törvényben meghatározott jogainkkal, akár Békéltető Testülethez is fordulhatunk.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja