Új tévén a foci vb-t?

Szerző(k): Dr. Kálmán Kinga | 2018.06.14 | Fogyasztóvédelem és e-kereskedelem

Pár nap és kitör a foci vb-láz. Ennek örülnek a kereskedők, hiszen ilyenkor ugrásszerűen megnő a kereslet a nagyképernyős tévék iránt, viszont kevésbé vidámak azok, akik webshopon keresztül (is) értékesítenek. A nagy sportesemények környékén ugyanis nem csak a vásárlások száma növekszik, de az elállásoké is, hiszen lényegében 28 napra ingyen „kibérelhetünk” egy vadonatúj tévét.

Mit lehet tenni, hogy kedvét szegjük az „idényvásárlóknak”? És mi az, amit eladóként egyáltalán nem kerülhetünk ki?

Először is fontos tisztázni, hogy – jogszabályi alapon, kötelező érvénnyel – elállási jog csak a fogyasztót, azaz a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személyt illeti meg, a cégeket és egyéb jogi személyeket nem.

Ha a vásárlónk a fentiek alapján gyakorolhat elállást, azt a kiszállítástól számított 14 napon belül jogosult megtenni, azzal, hogy köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított (további) 14 napon belül saját költségén visszaküldeni, illetve a vállalkozásunknak vagy a futárunknak átadni, kivéve, ha magunk vállaljuk a visszaszállítást.

Vagyis, a fentiek alapján büntetlenül kell 28 nap használatot biztosítani, a dolce vitának pedig csak egy keret szabhat határt, mégpedig az, hogy a vásárló a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felelősséggel tartozik. Azaz, a tévézés mértéke nem terjedhet túl a kipróbálás szintjén, és ha a tartós használatból kifolyólag mégis bekövetkezik az amortizáció, vagy egyébként kár éri a készüléket, úgy annak anyagi következményeit köteles a vásárló viselni.

Fontos, hogy az értékcsökkenés felelőssége csak abban az esetben terheli a fogyasztókat, ha a fogyasztói szerződésekre vonatkozó 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint kötelező, az elállási jog gyakorlására vonatkozó tájékoztatást közzétettük.

Indokolt tehát előre felkészülnünk és gondoskodnunk arról, hogy a jogszabály által elvárt elállási tájékoztató megfelelő módon elérhető legyen webáruházunkban, továbbá jó pontként értékelné a fogyasztóvédelmi hatóság is, ha a hirtelen megnövekedő forgalom okán egy külön figyelmeztetést is elhelyeznénk, mely a vásárlók felelősségére hívja fel a figyelmet.

Ha pedig mégis bekövetkezik a baj, és „lestrapáltan” kapjuk vissza a terméket, azonnal vizsgáltassuk meg és dokumentáljuk az értékcsökkenés mértékét, hogy az megfelelőképpen érvényesíthető legyen a vásárlóval szemben, akár a visszafizetendő vételárba történő beszámítással, akár önálló igényként.

Biztonságos tévézést és jó szurkolást!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Kálmán Kinga

Dr. Kálmán Kinga
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kinga.kalman@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja