Végrehajtási költség

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Juhász Gábor | 2022.12.21 | Követeléskezelés

Ha az adós a végrehajtási eljárásban a végrehajtónak vagy a végrehajtást kérőnek részben vagy egészben kifizeti a követelést, jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyenkor a végrehajtási költségek megfizetése kit terhel.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 34. §-a rendelkezik a végrehajtás során felmerülő költségek viseléséről, főszabály szerint a végrehajtás során felmerülő költséget a végrehajtást kérő előlegezi és az adós viseli. Erre az esetre iskolapélda az eljárás kezdetén megfizetendő költségelőleg. A költségelőleget ugyan a végrehajtást kérő fizeti meg ideiglenesen, azonban az adós vagyonából történő behajtás során a végrehajtó a végrehajtást kérő által megfizetett költségelőleget téríti meg elsőként. Ezen főszabály alól ritka kivétel a gyakorlatban, amikor végrehajtás elrendelésével összefüggésben jogorvoslat benyújtására kerül sor, amelynek elbírálását követően a végrehajtási lap visszavonására, a végrehajtási záradék törlésére vagy a végrehajtást elrendelő végzés hatályon kívül helyezésére kerül sor. Ezekben az esetekben a végrehajtási költséget a végrehajtást kérő viseli, tekintettel arra, hogy a végrehajtási lap kiállítása vagy a végrehajtható okirat záradékolása a törvény megsértésével került kiállításra. Ezek fényében az adós nem kötelezhető a költségelőleg megfizetésére.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az előbbiekben túlmenően nem minden esetben az adós viseli kizárólag a végrehajtási költségeket; azok megfizetésért megoszlik a felelősség az adós és a végrehajtást kérő között. Ha az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizeti meg a tartozását, akkor a végrehajtási költségek vonatkozásában az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felelnek. Ilyen tipikus eset, amikor részletfizetést köt a végrehajtást kérő és az adós. Javasolt a részletfizetést a végrehajtón keresztül kötni, tekintettel arra, hogy a végrehajtó a teljesített részletek után a végrehajtási költséget is elszámolja. A végrehajtó által biztosított részletfizetésnél az ügy befejezésekor csekély végrehajtási költség állhat fenn. Ha nem a végrehajtó biztosít részletfizetést az adósnak, az előbbiekben leírtakkal szemben – az ügyértéktől függően – tetemes végrehajtási költséget kell az eljárás befejezésekor megfizetnie az adósnak és végrehajtást kérőnek. A kialakult helyzet mindenképpen hátrányosabban érinti a végrehajtást kérőt, mivel az adóstól történő behajtás általában nehezebb, mint egy jogi személy végrehajtást kérőtől.

A végrehajtási költségek vonatkozásában a Vht. nevesít pár esetet, ami a főszabálytól eltér. A gyakorlatban tipikusan előforduló eset a szakértő és a szakértő-becsüs igénybevételének kérdésköre. A szakértő és a szakértő-becsüs vonatkozásában felmerülő költségeket az a fél köteles előlegezni, aki ezeket igénybe vette. A gyakorlatban szintén sűrűn előforduló eset, amikor a végrehajtási eljárás gyermektartásdíj végrehajtására irányul. A jogalkotó úgy kívánta szabályozni ezt az – amúgy is kiszolgáltatott – élethelyzetet, hogy a végrehajtási költségelőleg megfizetésének bevárása nélkül soron kívül jár el. 

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Mindent összevetve a végrehajtási költségek neuralgikus pontja a végrehajtási eljárásnak. Az adós szemszögéből érdemes a végrehajtóval és a végrehajtást kérővel együttműködni és a lehető legrövidebb idő alatt rendezni a fennálló követelést. Így azokat a végrehajtási költségeket tudja csökkenteni, melyek nem az ügyindítási értékhez kapcsolódnak. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja