Vehetek illeték nélkül is földet?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2017.12.14 | Ingatlan

Termőföld vételében gondolkodók számára hasznos információkkal szolgál a NAV tájékoztató levele, amely a termőföldszerzés esetén igénybe vehető illetékmentességi szabályok magyarázatán túl figyelmeztetést is tartalmaz a rendelkezések betartásának ellenőrzésére.

Az illetékmentességi feltételek vállalását a vagyonszerző nyilatkozata alapján minden további vizsgálat nélkül elfogadja az adóhatóság, azonban a kondíciók teljesítésének megállapítására az 5 éves időszak alatt bármikor ellenőrzést folytathat le. A szabálytalanság kockázata igazi „dupla vagy semmi játék”, ugyanis az eredetileg fizetendő illeték kétszeresének megfizetésére kötelezik a turpisságon ért vagyonszerzőt.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Az illetéktörvény (Itv.) vonatkozó előírása szerint termőföld ellenérték fejében történő megszerzése esetén a földművesnek minősülő vagyonszerző akkor mentesülhet az illeték megfizetése alól, ha vállalja az alábbi három feltétel teljesítését – az Itv. szerinti kitételek mellett – a birtokbaadástól számított 5 évig:

  • a termőföld tulajdonjogát nem idegeníti el,
  • a termőföldön vagyoni értékű jogot nem alapít, és
  • a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként vagy családi gazdálkodóként mező-, illetve erdőgazdasági tevékenység céljára hasznosítja.

A tájékoztató fókuszába – feltételezhetően a gyakorlati alkalmazás anomáliái miatt – az idézett rendelkezések 2016. június 16-tól hatályos kiegészítései kerültek, melyek lehetővé teszik a vagyoni értékű joggal terhelt termőföld szerzése esetére is a mentesülést. Ebben az esetben viszont a fenti feltételek betartását a vagyoni értékű jog megszűnését követő 5 évig kell vállalnia a vagyonszerző földművesnek.

A termőföld megszerzésekor fennálló vagyoni értékű jog megszüntetésére szintén 5 éves határidőt biztosít a törvény, ezért külön figyelmeztet a NAV, hogy jogellenes az illetékmentesség igénybevétele azoknak a földműveseknek, akik termőföldjén olyan vagyoni értékű jog áll fenn a tulajdonszerzés idején, amit – szerződés vagy jogszabály alapján – nem lehet 5 éven belül megszüntetni.

Érdemes tehát a fentiek szerint átgondolni az illetékmentesség lehetőségeit, és a vagyonszerzői nyilatkozatot pontosan elkészíteni, hiszen a NAV ellenőrzés az 5 éves időszak során bármikor bekövetkezhet.

Amennyiben termőföld adásvételével vagy ahhoz tartozó vagyoni értékű jogokkal kapcsolatos további kérdése merül fel, forduljon bizalommal szakértőinkhez. Készséggel állunk rendelkezésére!

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja