Vigyázat! Új szabályok az adóvégrehajtási eljárások során!

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. , Dr. Pál Gergely Csaba | 2019.07.11 | Követeléskezelés

Jelen cikkünkben a hazai adóvégrehajtásra vonatkozó jelenlegi szabályokat foglaljuk röviden össze, valamint ismertetünk pár fontosabb változást is a 2018. évi módosításokból.

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság által kezdeményezett végrehajtási eljárásban elsődlegesen az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvényre (a továbbiakban: Avt.) kell figyelemmel lenni.

2018-tól a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (a továbbiakban: NAV) már nem csupán az adóvégrehajtások terén tevékenykedik, mivel a végrehajtási eljárások során a NAV feladata már három típusú tartozás behajtására is irányulhat.

Egyrészt az adóhatóság eljárása irányulhat a nyilvántartott adó- és vámtartozások, másrészt a különböző ágazati törvények által az adóhatóságra delegált, adók módjára behajtandó köztartozások, harmadrészt pedig az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az egyéb köztartozások, illetve cselekmények behajtására is.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A végrehajtási szabályok utolsó, 2018. évi módosításának célja az eljárások gyorsítása, illetve észszerűsítése volt. Az Avt. módosított rendelkezései ekkor sok szempontból átláthatóbbak lettek, mint a korábbi szabályozás, illetve több újítást is tartalmaztak. Többek között az alábbi – fontosabb – szabályokra hívjuk fel a figyelmet az adóvégrehajtási eljárások során:

  • A végrehajtási eljárást megindító és végrehajtási cselekményt foganatosító adóhatóság szabadon választhatja meg az adott esetben leghatékonyabb végrehajtási cselekményt.
  • Az Avt. alapján végrehajtható okiratnak minősül a NAV javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozat, illetve az egyezség is.
  • A gazdasági társaságok tartozásai esetén az adóhatóság számára a cég székhelyeként szolgáló ingatlan, illetve a be sem jelentett telephely, valamint az EKÁER szerinti lerakodási hely átvizsgálása is lehetővé vált.
  • Jövedelemletiltás foganatosítása esetén a munkáltató cég a NAV felé elektronikus tájékoztatást köteles küldeni a havonta letiltható jövedelem összegéről, valamint a letiltást befolyásoló egyéb körülményekről.
  • Az Avt. lehetőséget ad a fedezetcsere jogintézmény igénybevételére, amely alapján – az adós kérelmére – a lefoglalt ingó vagyontárgy feloldható a foglalás alól, ha például az adós olyan vagyontárgyat ajánl fel a tartozás fedezetéül, amely a feloldani kért vagyontárgy piaci értékét eléri vagy meghaladja.
  • Az adóvégrehajtás során a gépjármű a gépjármű-nyilvántartási adatok alapján is lefoglalható, amelyet az Avt. alapján kiterjesztettek a házastársi közös vagyonba tartozó járművekre is.

Érdemes megismerni az Avt. módosított rendelkezéseit, mivel több olyan kötelezettséget is megállapítanak, amelyek közvetlenül érinthetik nem csak az adósokat, hanem az eljárásban szereplő egyéb személyeket is. Amennyiben végrehajtási eljárásban gyors és hatékony megoldást szeretne, keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőit!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja