Zene a vendéglátóhelyeken? Milyen feltételei vannak és mennyibe kerül?

Szerző(k): Dr. Molnár Gergő Zsolt , Dr. Bognár Ildikó | 2022.05.26 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Több hazai és külföldi kutatás eredménye azt mutatja, hogy a vendégek többsége kedveli, ha szól a zene a vendéglátóhelyeken, ami nem is csoda, hiszen egy kellemes zene jó hangulatot tud teremteni, továbbá az egymáshoz közel lévő asztalnál ülők sem hallják úgy a másik asztálnál ülők beszélgetéseit. Mindezek okán egyre több vendéglátó egységben élvezhetjük már ezt az extra szolgáltatást. Jelen cikkünkben azt kívánjuk összefoglalni, hogy egy újonnan nyíló vendéglátóhelynek milyen feladatai vannak abban az esetben, ha vendégei számára zenét szeretne szolgáltatni.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényt (a továbbiakban: Szjt.) kell segítségül hívnunk a kérdéskör feltárásához, hiszen a zeneművek szintén szerzői jogi védelem alatt állnak. Az Szjt. 24. § (1) bekezdés alapján a szerző kizárólagos joga, hogy művét nyilvánosan előadja, és hogy erre másnak engedélyt adjon. Előadás pedig a mű érzékelhetővé tétele a jelenlévők számára. Előadásnak minősül a mű érzékelhetővé tétele bármilyen műszaki eszközzel vagy módszerrel, így például a filmalkotás vetítése, a közönséghez közvetített vagy (műpéldányon) terjesztett mű hangszóróval való megszólaltatása, illetve képernyőn való megjelenítése.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Tehát például egy kávézóban történő zene szolgáltatása is nyilvános előadásnak minősül, így ahhoz a szerző hozzájárulására van szükség, s azután jogdíj fizetése terheli a vendéglátóhelyet.

A vendéglátóhely a zenemű felhasználásának megkezdése előtt köteles írásban bejelenteni azt a közös jogkezelő szervezetnek, jelen esetben az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület felé. Azokban az esetekben is előzetes írásbeli bejelentésre van szükség, ha a felhasználás körében változás következik be, vagy megszüntetésre kerül sor.

Ez a kötelező bejelentés az Artisjus oldalán akár már online is megtehető, de lehetőség van formanyomtatvány letöltésére, s annak postai úton történtő benyújtására is. Az említett nyomtatványon elsőként a vendéglátóhely adatainak megadása szükséges, majd annak befogadóképességét, nyitvatartását, s a zenefelhasználás típusát, idejét szükséges megadni.

Az Artisjus oldalán található tarifa táblázat segít eligazodni a fizetendő díjakat illetően, de egy erre vonatkozó kalkulátor is segítségül szolgálhat, amely néhány paraméter megadása után kiadja a megközelítőleg fizetendő nettó díjat. Például egy budapesti, 1–50 fős befogadóképességű cukrászdának megközelítőleg nettó 295 Ft/nap a zeneszolgáltatás után fizetendő költsége.

A jogdíjfizetés negyedévente terheli a vendéglátóhelyet, amelyhez az Artisjus jogdíjfizetési értesítőt küld, és mindig az adott felhasználási időszakot megelőzően fizetendő. Ebből következik, hogy a zenefelhasználás akkor válik jogszerűvé, amikor a felhasználó a jogdíjat megfizette. 

Az Artisjus a zeneszolgáltatást a helyszínen ellenőrizheti. Amennyiben a vendéglátóhely nem tesz előzetes bejelentést a zenefelhasználásról, és az Artisjus csak egy ellenőrzés alkalmával szerez arról tudomást, hogy ott zeneszolgáltatás történik, úgy a vendéglátóhely köteles az egyébként járó díjazáson felül költségátalányt is megfizetni.

Nem felejtendő el, hogy nem csupán zeneszámok lejátszása után, hanem rádióközvetítés után is szükséges jogdíjat fizetni, hiszen hiába fizetnek a rádiószervezetek a saját felhasználásuk után jogdíjat, a vendéglátóhelyen történő felhasználás új felhasználásnak minősül, ami pedig már új engedélyt igényel. 

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Egyebekben érdemes rögzíteni, hogy a különféle vendéglátóhelyeken főszabály szerint a működési engedéllyel rendelkező üzemeltetőt kell felhasználónak tekinteni. 

Tehát mint látható, nem igényel bonyolult procedúrát a zenefelhasználás bejelentése, ám ha az elmarad, s ellenőrzést kap a vendéglátóhely, az többletköltséget jelent számára.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Molnár Gergő Zsolt

Dr. Molnár Gergő Zsolt
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gergo.molnar@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja