Otthonteremtési program kisokos I.

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Vizsy Gábor | 2021.05.13 | Ingatlan

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015. július 1. óta igényelhető lakáscélú támogatás, melynek célja, hogy a családok könnyebben jussanak ingatlanhoz. A támogatás igénybe vehető új és használt lakás vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez is. A kedvezmény két részből tevődik össze: i) a vissza nem térítendő állami támogatásból és ii) a kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből (ún. „CSOK hitel”).

A 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatás, míg a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető otthonteremtési kedvezmény részletszabályait rendezi.

2021. január 1-jén a fenti két rendeletet a Kormány módosította a 686/2020. (XII. 29.) Korm. rendelettel, illetve több törvény, például az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény is változott. Ezzel a módosítással, bővítéssel elindult az ún. otthonteremtési program, melynek lényeges pontjai a következők:

  • nem kell illetéket fizetni a CSOK-kal vásárolt ingatlan után;
  • az új építésű ingatlanok megvásárlása után kifizetett 5%-os általános forgalmi adót vissza lehet igényelni, ha CSOK-kal történik a vásárlás;
  • változtak a tetőtér-beépítésre vonatkozó feltételek;
  • lazultak a CSOK-os ingatlan átruházására vonatkozó szabályok.

A fenti szabályok közül az illetékmentesség nem igényel különösebb magyarázatot. 2021. január 1-jétől teljes illetékmentességre jogosultak azok, akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt ingatlant, függetlenül annak forgalmi értékétől.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

2021. január 1-jétől a hatályos szabályozás értelmében az új lakóingatlanok értékesítésére 5%-os kedvezményes adómérték alkalmazandó. Az 5%-os áfa 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építést ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint. Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Azon túl, hogy az új értékesítésű ingatlanok áfája 27%-ról 5%-ra csökkent, további kedvezménnyel is számolhat az, aki CSOK igénybevételével vásárolja meg új építésű ingatlanát. Ugyanis ebben az esetben, ha valaki 2021. január 1-jétől CSOK-kal új építésű ingatlant vásárol vagy építtet, egyáltalán nem kell áfát fizetnie – ez az ún. adó-visszatérítési támogatás. A támogatás igénylésének feltételei körébe tartozik, hogy az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 m2-t.

Fontos, hogy az adásvételi szerződésben szerepelni fog az áfatartalom, azonban azt is rögzíteni kell, hogy azt nem a vevőnek kell megfizetnie, hanem az állam fogja finanszírozni. Ez egy egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás, amely új lakás építése, vásárlása esetén 2022. december 31-ig igényelhető.

A tetőtér-beépítést érintő szabálymódosításokat és a CSOK-os ingatlanra vonatkozó szabályokat a következő cikkünkben mutatjuk be.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja