Téves perlés

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Dr. Török Ingrid | 2021.06.24 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Bármennyire is szeretnénk elkerülni, mégis sajnos előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor két fél egy bizonyos problémás kérdésben nem tud megegyezni. Ebben az esetben ügyük eldöntését a felek egy kívülálló harmadik félre bízzák, aki nem más, mint a bíróság.

A bírósághoz fordulás első lépése, hogy az egyik fél – általában az a fél, aki sérelmesebb helyzetben van a problémás ügy miatt – keresetlevelet terjeszt elő.

A keresetben elő kell adnia az ügy körülményeit, hogy milyen döntést vár el a bíróságtól, hogy milyen ténybeli és jogalapon gondolja azt, hogy az ügyben a bíróság a kérelemnek megfelelően kell, hogy döntsön.

Beérkezése után a bíróság megvizsgálja a keresetet, és ha rendben találja, akkor ezt közli  az alperessel.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Na de mi történik akkor, ha a felperes eltévesztette, és nem a megfelelő alperes ellen terjesztette elő a keresetlevelet?

Ebben az esetben sem kell pánikba esni, ugyanis van rá mód, hogy korrigálja ezt a hibát.

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Pp.) ugyanis szabályozza ezt és az ehhez hasonló helyzeteket.

A Pp. szerint, ha a felperes a pert nem az ellen indította meg, akivel szemben az igény érvényesíthető, a perfelvételt lezáró végzés meghozataláig alperesként perbe vonhatja az általa megjelölt másik személyt. 

Ha a bíróság a perbevonást engedélyezi, a felperes által megjelölt személlyel, mint alperessel a keresetet közli, és a korábbi alperest a perből elbocsátja, feltéve, hogy a perre az új alperessel szemben hatásköre és illetékessége van.

Láthatjuk azonban, hogy a megfelelő alperes perbevonása és a tévesen megjelölt alperes perből elbocsátása nem tehető meg korlátlanul, annak alkalmazhatóságát bizonyos feltételek megvalósulása esetén írja elő a törvény.

Elsőként a legfontosabb: a per folyamán csak a perfelvétel lezárásáig indítványozhatja ezt a felperes. 

A második, hogy mivel az illetékesség az alperes személyéhez igazodik, a másik alperesre is meg kell lennie a bíróság illetékességének. Ebben az esetben a bíróságnak nincsen olyan lehetősége, hogy az ügyet áttegye egy illetékességgel rendelkező bírósághoz.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Amennyiben a fenti feltételek stimmelnek, a felperesnek nincsen más dolga, minthogy megjelölje helyesen az alperes személyét, és kérelmezze a bíróságtól a személy perbevonását, valamint a tévesen megjelölt alperes perből elbocsátását.

Ezt követően a per folytatódik, immáron a helyes alperessel szemben.

Amennyiben a fenti jogintézménnyel kapcsolatos vagy bármely más témájú jogi kérdése merülne fel, keresse bátran az Ecovis Hungary Legal csapatát! Készséggel állunk rendelkezésére.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja