A DAC6 előírásai a könyvelők, az ügyvédek és az adótanácsadók tevékenysége kapcsán

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. Dr. Sándor Géza | 2020.11.12 | Minden egyéb, ami érdekelheti

2020. július 1. napja óta Magyarországon is alkalmazandóak már a szóhasználatban „DAC6” néven megjelenő, az adózás területén történő kölcsönös segítségnyújtásra 2011/16/EU irányelv előírásai, amelyet a magyar jogalkotók az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: AKtv.) rendelkezéseinek részévé tettek.

Kinek és milyen kötelezettséget is jelentenek ezek az új szabályok?

Az adótervezésben érintett tanácsadók a kötelezettség elsődleges alanyai, ideértve a könyvelőket, az adótanácsadókat, a jogtanácsosokat, az ügyvédeket, a pénzintézeteket és a pénzügyi tanácsadókat és minden más, itt meg sem nevezett tanácsadót, akire a DAC6 jelentési elvárásai vonatkozhatnak.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az irányelv szerint minden tanácsadó köteles megtenni a bejelentést, aki bármilyen határokon átnyúló konstrukció kialakításában, megvalósításában közreműködik. 2021. február 28. napjáig azokról a határokon átnyúló konstrukciókról kell bejelentést tenni, amelyek végrehajtása 2018. június 25. és 2020. június 30. között megkezdődött. A tanácsadóknak a tudomásra jutástól számított 30 napon belül kell információt nyújtaniuk a hatóság számára.

A tanácsadó akkor mentesül az adatszolgáltatási kötelezettség alól, ha e kötelezettség teljesítése a jogszabályban meghatározott titoktartási kötelezettség megsértését eredményezné, ha bizonyítja, hogy egy másik tagállamban már adatot szolgáltatott, vagy azt, hogy egy másik tanácsadó Magyarországon vagy egy másik tagállamban már teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettséget. Ekkor azonban haladéktalanul értesíteni köteles a többi tanácsadót, vagy ha nincs más tanácsadó, akkor magát az adózót az adatszolgáltatási kötelezettség fennállásáról. Ha az ügyben nincs tanácsadó, vagy azért mentesül például, mert az EU-n kívüli személy, akkor magának az adófizetőnek kell megtenni a bejelentést.

Akkor határokon átnyúló egy megállapodás, ha egynél több tagállamra vagy egy tagállamra és egy harmadik országra vonatkozik.

A bejelentéssel érintett, a határon átnyúló tranzakciók jellemzően az adóelkerülést, agresszívként jellemezhető adótervezés eseteit ölelik fel, de a részletes kategóriákat, definíciókat az Aktv. 4. melléklete tartalmazza.

A DAC6 előírásainak megszegése, a bejelentés elmulasztása hatékony, arányos és visszatartó erejű bírság kiszabását vonhatja maga után. Ez Magyarországon az értesítési kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítése esetén 500 ezer forintig, az adóhatóság felhívásának határidején belül sem, vagy nem jogszerűen teljesített kötelezettség esete 5 millió forintig terjedő mulasztási bírságot jelenthet. Akkor kerülhető el a bírság kiszabása, ha a bejelentésre kötelezett mulasztását, késedelmét, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítését annak igazolásával menti ki, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

Az adóhatóság tájékoztatója ezen a linken érhető el a témában:

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/egyeb/Uj_adatszolgaltatasi_20200720.html?query=dac6

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja

Dr. Sándor Géza

Dr. Sándor Géza
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
geza.sandor@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja