A foglaló és a kötbér együttes alkalmazásának korlátja

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. , Dr. Demény Zoltán | 2020.10.25 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A Ptk. a szerződés megerősítésének esetei között szabályozza mind a foglaló, mind a kötbér jogintézményét. A szerződés megerősítésének esetei mind valamely szerződésszegéshez kapcsolódnak és a kötelezett által önként vállalt többletszankciókat jelentenek.

Fontos különbség más a szerződésszegés általános szabályai között szereplő és az egyes nevesített szerződésszegési esetekhez képest, hogy míg az általános szerződésszegéshez kapcsolódó jogkövetkezmények (pl. szavatosság) a törvény erejénél fogva (ipso iure), a felek külön kikötése nélkül járulnak a szerződésszegéshez, a szerződés megerősítésének többletszankciói viszont szerződésszegés esetén is csak akkor érvényesíthetők, ha azt a felek a szerződésben kikötötték.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk a foglaló fogalmával. Nagyon röviden összefoglalva a lényeget: A foglaló a szerződésszegés egyik nevesített esetéhez, a szerződés lehetetlenné válásához kapcsolódó önként vállalható többletszankció.

A kötbér kikötésénél viszont a szerződő fél a megjelölt szerződésszegés esetére meghatározott pénzösszeg megfizetését vállalja. Míg a foglaló tehát csak a szerződés lehetetlenné válásához kapcsolódik és a pénzösszeget a szerződésszegés előtt kell átadni, addig a kötbér bármilyen szerződésszegéshez kapcsolódhat és a kötbérfizetés csak a szerződésszegés bekövetkeztével válik esedékessé. Közös vonásuk viszont, hogy a foglaló és a kötbér is az átalány-kártérítés funkcióját tölti be: a jogosult mindkét esetben attól függetlenül érvényesítheti igényét, hogy a szerződésszegésből keletkezett-e kára.

Korábbi cikkeinkben ismertettük a foglaló és a kötbér részletszabályait, jelen cikkünkben arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a bírói gyakorlat alapján nincs akadálya annak, hogy a felek a szerződésüket foglaló mellett kötbérrel is biztosítsák és annak sem, hogy a vételár részletként átadott összeget minősítsék – ha annak a feltételei bekövetkeznek – kötbérnek. Azonban a szankciók tényleges alkalmazása esetén a két összeget be kell számítani egymásba, a kötbér összegét tehát a foglaló összegével csökkenteni kell.

Amennyiben szerződésszegéssel kapcsolatos problémája, kérdése van, és hatékony megoldására van szüksége, keresse bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőit!

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja