A „Földvagyon” (Land-rich) záradék Olaszországban: Ennek hatása a le nem telepedett ingatlanbefektetőkre

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2023.05.11 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Az Ecovis hálózat ügyvédei Magyarország mellett számos más országban is segítik ügyfeleiket. A Olaszországban befektetni vágyó cégeknek Antonio Argenio és Simona Reggiani, az ECOVIS STLex Studio Legale Tributario olasz adótanácsadói tudnak támogatást nyújtani. Az alábbi cikk az ő angol nyelven megjelent írásuk általuk engedélyezett magyar fordítását tartalmazza.

„A 2023. január 1-jén hatályba lépett 2023. évi olasz költségvetési törvény 1. cikke az OECD Multilaterális Egyezmény (MLI) 9. cikke (4) bekezdésében foglalt rendelkezésekkel összhangban fontos változásokat vezetett be az olasz ingatlanok közvetett (részesedés átruházás útján történő) átruházásának adóztatása tekintetében. Az Ecovis olasz adószakértői ismertetik a részleteket.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Háttér

Olaszországban a nem rezidens magánszemélyek és az Olaszországban állandó telephellyel nem rendelkező nem rezidens társaságok külön adóznak az olaszországi forrásból származó jövedelmek után.

Az ingatlanokból származó jövedelem és tőkenyereség általában Olaszországban adóztatható, ha az ingatlan Olaszországban található, néhány kivételtől eltekintve, amelyek a birtoklás minimális időtartamát követően realizált tőkenyereségre vonatkoznak.

Az olasz illetőségű jogalanyokban lévő részesedések elidegenítéséből származó tőkenyereség általában 26%-os helyettesítő adóval adózik. Nem kell azonban Olaszországban adózni a tőzsdén jegyzett társaságok elidegenítése esetén, vagy ha az átruházó olyan államban illetőséggel bír, amely lehetővé teszi a megfelelő információcserét Olaszországgal.

A „földvagyon” záradék bevezetése Olaszországban

Mindezek fényében a 2023. évi olasz költségvetési törvény lényegében integrálta az MLI 9. cikkének (4) bekezdését az olasz jogba, és ezzel egyidejűleg fontos változásokat vezetett be az olasz adótörvényben. Az új rendelkezések értelmében a külföldi illetőségű magánszemélyek és szervezetek által a külföldi illetőségű társaságokban és szervezetekben lévő részesedések eladásából származó tőkenyereség Olaszországban adóköteles, ha az átruházást megelőző 365 nap bármely időpontjában ezek a részesedések értékük több mint 50%-át közvetlenül vagy közvetve Olaszországban található ingatlanokból származtatták.

Az új jogszabály hatása a nem rezidens befektetőkre (magánszemélyek és szervezetek)

Az új jogszabály azonnali hatással van azokra a befektetőkre, akik olyan országokban rendelkeznek lakóhellyel, amelyekkel olyan kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van érvényben, amely már tartalmaz az MLI-vel összhangban lévő, földvagyonra vonatkozó záradékot.” 

Ezen túlmenően a rendelkezések közvetlen hatással vannak azokra a külföldi befektetőkre is, akik olyan országokban rendelkeznek lakóhellyel, amelyek nem rendelkeznek Olaszországgal kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződéssel, vagy amelyeket nem véd egy meglévő adóegyezmény. A hatás még nagyobb lesz, amint Olaszország ratifikálja az MLI-t, kivéve azokat az országokat, amelyek teljes mértékben kihátráltak az MLI ezen rendelkezése alól, fenntartva a jogot, hogy a 9. cikk egésze ne legyen alkalmazandó.

2023-tól kezdődően a nem olasz illetőségű gazdasági szereplőknek nagyon óvatosnak kell lenniük, amikor olyan jogalanyokat érintő, határokon átnyúló műveleteket értékelnek, amelyek közvetlenül vagy közvetve olaszországi ingatlanokkal rendelkeznek. Antonio Argenio partner és Simona Reggiani, az ECOVIS STLex Studio Legale Tributario adótanácsadói segíthetnek Önnek az olaszországi vagyonátruházás adóvonzatainak értékelésében.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja