A környezetvédelmi biztosítás megváltozott rendszere III.

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2024.02.22 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

A környezetvédelmi biztosítás megváltozott szabályaival foglalkozó utolsó cikk a céltartalék képzésére vonatkozó szabályokat ismerteti.

Céltartalék képzésére a hulladéklerakó üzemeltetője köteles.

A céltartalék azt hivatott szolgálni, hogy fedezetet nyújtson a hulladéklerakó működése során esetlegesen bekövetkező környezetkárosodás felszámolására alkalmas költségekre, továbbá a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló miniszteri rendeletben meghatározott előzetes rekultivációs terv szerint becsült környezetvédelmi költségekre.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A céltartalék összegének legalább ezen összegekkel azonosnak kell lennie.

A céltartalékot a működés folyamán, az adózás előtti eredmény terhére kell képezni, és az előre látható kockázat, illetve veszteség figyelembevételével, időarányosan vagy teljesítményarányosan úgy elkülöníteni, hogy a hulladékkezelő létesítmény bezárásakor vagy a létesítményben végzett tevékenység felhagyásakor a céltartalék a létesítmény rekultivációjához és utógondozásához, valamint a hulladék kezeléséhez szükséges jövőbeni költségeket mindenkor fedezni tudja.

A céltartalék összegének megállapítása során az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • a hulladéklerakóban lerakható hulladék mennyiségét köbméterben,
  • a hulladéklerakó területi kiterjedését négyzetméterben, valamint
  • a hulladéklerakó típusát.

A hulladéklerakó üzemeltetőjének a céltartalék összegét évente a Központi Statisztikai Hivatal szerinti inflációs rátával emelt összegben újra kell képeznie.

A hulladéklerakó rekultivációjára és utógondozására képzett céltartalékot a hulladéklerakó üzemeltetője csak az előzetes rekultivációs terv maradéktalan megvalósítására használhatja fel abban az esetben, és azt követően, hogy a tervezett tevékenységet a hulladékgazdálkodási hatóság jóváhagyja.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

A céltartalék képzésére kötelezettekről, valamint a képzett céltartalék mértékéről a hulladékgazdálkodási hatóság nyilvántartást vezet.

A céltartalék képzésére kötelezetteknek a tárgyévben képzett céltartalék összegéről cégszerűen aláírt nyilatkozattal kell tájékoztatniuk a hulladékgazdálkodási hatóságot minden év március 31-ig.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja