Aki keres, az talál! – Piackutatás alapfokon, avagy hogyan válasszuk ki az alkalmas ajánlattevőt

Szerző(k): Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M. | 2017.04.25 | Közbeszerzés

Találgatásokra adott okot a közbeszerzési törvény 2017. január 1-jétől hatályos egyik új rendelkezése. A módosítás szerint a széles körű, tisztességes verseny oly módon biztosítandó a Kbt. 115. §-a szerinti – a jövőben kizárólag építési beruházások esetén alkalmazható – közbeszerzési eljárásokban, hogy az ajánlatkérő köteles legalább öt, a szerződés teljesítésére képes, szakmailag megbízható gazdasági szereplőnek egyidejűleg, közvetlenül ajánlattételi felhívást küldeni.

A fenti rendelkezés kapcsán a Közbeszerzési Hatóság 2017. február 10. napján megjelent útmutatója azt javasolja az ajánlatkérők – különösen a helyi önkormányzatok – számára, hogy piackutatás keretében mérjék fel, hogy a helyi és regionális kis- és közepes vállalkozások milyen építőipari kivitelezési tevékenységet nyújtanak, és a potenciális gazdasági szereplők közül rotálásos módszerrel válasszák ki az egyes közbeszerzési eljárásokban való részvételre felhívott gazdasági szereplőket.

Közbeszerzés 2019 – Konferencia

Változik a közbeszerzési törvény (Kbt.) + Aktualitások
Időpont: 2019. január 18., péntek
Előadók:  Dr. Nagy-Fribiczer Gabriella, Dr. Szabó Andrea

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

Álláspontom szerint az ajánlatkérőknek ezen kötelezettség teljesítéséhez nem szükséges a közbeszerzési eljárással járó költségeket tovább halmozó, hivatásos piackutató cég közreműködését igénybe venniük, hiszen némi energiabefektetéssel, odafigyeléssel és alapos utánajárással maguk is elvégezhetik a piac felmérését.

Az információgyűjtéshez megfelelő forrást szolgáltatnak – többek között – a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények, illetve a Közbeszerzési Adatbázisba feltöltött dokumentumok, amelyekből megtudhatjuk, hogy mely építőipari kivitelezői vállalkozás milyen tárgyban, milyen minőségben teljesített, illetve azt is, hogy milyen alkalmassági feltételeknek, milyen módon felelt meg.

Az ajánlatkérők figyelmébe ajánlom továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által az építőipari kivitelező vállalkozásokról vezetett nyilvántartást, amely a cégjegyzékben elérhető általános információkon túl adatokat tartalmaz a szakképesítéssel rendelkező szakmunkásokról és a felelős műszaki vezetői feladatok ellátására jogosult személyekről, valamint ezen személyek létszámáról is. A nyilvántartásban a referenciamunkákra és a vállalkozással szembeni esetleges panaszokra vonatkozóan is találhatunk információkat. Azon gazdasági szereplőknek, akiknek egy költségigényesebb, informatikai tudást igénylő honlap fenntartására vagy hirdetésekre (újság stb.) nincs lehetőségük, ez a nyilvántartás megfelelő „hirdetőfelület” lehet.

Az interneten böngészve is számos olyan oldalt találunk, ahol kategorizáltan jelennek meg az építőipari kivitelezési tevékenységet végző vállalkozások. Számos cég rendelkezik saját, informatív honlappal, amely bemutatja a cég referenciáit is. Hogy az ilyen honlappal nem rendelkező vállalkozások is teret kaphassanak a közbeszerzésekben, a társaságoktól direkt úton (pl. e-mail) bekért bemutatkozó anyagok is a segítségünkre lehetnek az alkalmasság megítélésében.

Az ajánlatkérőknek javasolt a keresés folyamatát és eredményét írásban dokumentálni annak érdekében, hogy igazolni tudják, hogy a Kbt. követelményeinek megfelelően jártak el.

Kitartó kutakodást kívánok!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.

Dr. Szigeti-Szabó Andrea LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner | Felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
szigetiszabo@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja