Az építményadót rám akarja hárítani az ingatlan előző tulajdonosa. Mit tehetek?

Szerző(k): Dr. Jean Kornél | 2018.01.11 | Ingatlan

Akinek lakása, vagy háza van, nem ismeretlen előtte az építményadó fizetésének kötelezettsége. A helyi adókat a települési önkormányzat képviselő-testülete rendelettel vezeti be, illetve szabályozza. A vonatkozó jogszabályok értelmében az építményadót az adott évre annak kell megfizetnie, aki az év első napján az ingatlan tulajdonosa.

Mi a helyzet azonban akkor, ha az ingatlant év közben szereztük meg, majd a tulajdonjog átszállását követően az egykori tulajdonos rajtunk követeli a helyi adónak az adott év azon időszakra eső részét, amikor ő már nem volt tulajdonosa az ingatlannak.

Első pillantásra jogosnak tűnhet ez az igény, hiszen a tulajdonjog  átszállását követően az adott évnek ezen részében ténylegesen nem használta a korábbi tulajdonos az ingatlant, holott az egész évre kifizette az adót. Ennek következtében az elszántabbak jogosnak vélt igényük érvényesítése érdekében elmennek ügyvédhez, vagy csak egyszerűen felcsapják a polgári törvénykönyvet, és hangzatos jogi szakzsargonokkal teletűzdelt felszólító levelet küldenek nekünk, jogalap nélküli gazdagodásra vagy egyéb teherviselési kötelezettségre hivatkozással.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Mielőtt kétségbeesnénk attól, hogy egy lehetséges újabb kiadás miatt semmi nem marad a pénztárcánkban, első körben nézzük meg a korábbi tulajdonossal kötött szerződésünket, hogy kifejezetten szerepel-e benne a helyi adók arányos viselésére vonatkozó megállapodás! Ugyanis a bírói gyakorlat szerint tulajdonosváltozás esetén, a tárgyévi adó áthárítására kizárólag szerződéses megállapodás esetén van lehetőség!

Amennyiben a szerződésben erre vonatkozó rendelkezést nem találunk, akkor fellélegezhetünk, ugyanis megállapodás hiányában az adófizetési és viselési kötelezettség az adójogszabályok alapján állapítandó meg, azaz az építményadót az adott évre annak kell megfizetnie, aki az év első napján az ingatlan tulajdonosa, amely szabály irányadó akkor is, ha évközben tulajdonosváltás volt, mivel ebben az esetben az adófizetési kötelezettség az új tulajdonost csak a következő naptári év első napján terheli.

A korábbi tulajdonos egész évre vonatkozó teherviselési kötelezettségét az sem befolyásolja adott esetben, ha két részletben jogosult megfizetni a helyi adót, továbbá a fenti szabályok nemcsak építményadó, hanem telekadó esetében is irányadóak.

A helyi adókkal kapcsolatos jogszabályok számos részletszabályt is tartalmaznak, illetve néhány ingatlan esetében számos kivételt engednek, így minden ingatlan-átruházást érintő ügylet előtt érdemes szakemberrel konzultálni.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS ÁFA-SZABÁLYOK 2019 – Konferencia

Ingatlanszabályok alkalmazása a közösségi jog tükrében
Időpont: 2019. január 24., csütörtök
Előadók:  Dr. Csátaljay Zsuzsanna

Ár: 29.900 Ft helyett 20.930 Ft
RÉSZLETEK ÉS JELENTKEZÉS

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja