A bíróság tiszta vizet öntött a hulladékos pohárba

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2017.08.03 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Egy korábbi blogbejegyzésben (Hoppon marad-e a jogkövető egyszeri hulladékhasznosító?) azt a kérdést vettük górcső alá, hogy jogszerűen járt-e el a környezetvédelmi hatóság abban az esetben, amikor a kérelemre indult eljárást megszüntette arra való hivatkozással, hogy a kérelmező hulladékhasznosító már meglévő szállítási, kereskedői és közvetítői engedélye alapján – mivel abban a kereskedelem kifejezés szerepel – végezhető hulladékgyűjtési tevékenység.

Nos, örömmel jelentem, hogy a bíróság rendet tett a látszólagos káoszban.

A hatósági döntéssel szemben ugyanis a hulladékgazdálkodónak nem volt más eszköze, mint bírósághoz fordulni, különös tekintettel arra, hogy ő kifejezetten hulladékgyűjtési tevékenységet kíván végezni, amit engedély hiányában nem, legfeljebb hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának kockáztatásával tehetne meg.

Környezetvédelmi Termékdíj 2018

Változások, Bevallás, Ellenőrzés

Szerző: Kelemen István
Ár: 8.900 Ft helyett 5.900 Ft

A bíróság a hatóság határozatát jogszabálysértőnek minősítette, azt megsemmisítette, és a hatóságot új eljárás lefolytatására utasította.

A bíróság döntésében az alábbi lényeges megállapításokat tette, melyek némelyike iránymutató lehet más hatósági ügyekben is:

  1. A hatóság tévesen hivatkozott saját korábbi tájékoztatására a hulladék gyűjtésének, mint a hulladékkereskedelem egyik alesetének bemutatásakor.
  2. A hatóság saját korábbi állásfoglalása, vagy tájékoztatása jogi kötőerővel nem bír, és nem teszi mellőzhetővé az ügyben alkalmazandó jogszabályok bemutatását.
  3. Nem helytálló a hatóság azon megállapítása, hogy a kérelmező korábbi hulladékgazdálkodási kérelme már tartalmazta a most elutasított, hulladékgyűjtés iránti kérelmet.
  4. A hulladékgyűjtés – egyes, a jelen ügyben irreleváns kivételektől eltekintve – hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött tevékenység.
  5. A megismételt eljárásban a hatóság köteles lesz a hulladék gyűjtése iránti kérelmet érdemben vizsgálni.

Örömmel lehet tehát konstatálni, hogy a bíróság igyekszik gátat szabni a helytelen hatósági jogértelmezésnek és jogalkalmazásnak, adott esetben egyedi ügyben tett olyan megállapításokkal is, melyek általános jelleggel is alkalmazhatók és figyelembe vehetők közigazgatási eljárások során.

A fentihez hasonló problémával forduljon bizalommal az Ecovis Hungary Legal jogi szakértőihez!

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja