Dióhéjban a visszaváltási díjról III.

Szerző(k): Dr. Bihary Ákos LL.M. | 2023.12.14 | Környezetvédelem és hulladékgazdálkodás

Két korábbi blogbejegyzésben is foglalkoztunk a visszaváltási díj rendszer gyártókra és forgalmazókra vonatkozó előírásaival. Most érintsük röviden a fogyasztókra vonatkozó szabályokat.

Mi az, ami egy fogyasztót a leginkább érdekelheti? Vélhetően a rá vonatkozó előírások, valamint maga a díj. Nézzük meg tehát az ezekre a kérdéskörökre vonatkozó legfontosabb előírásokat.

Amennyiben a termék kötelezően visszaváltási díjas, de nem újrahasználható, úgy darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. Amennyiben a termék kötelezően visszaváltási díjas, de újrahasználható, úgy a darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó jogosult meghatározni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A kötelezően visszaváltási díjas, termék csomagolású italtermék a visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozható forgalomba, illetve forgalmazható, kivéve azt a esetet, amennyiben a fogyasztónak történő értékesítés esetén az italtermékkel együtt annak csomagolása nem kerül átadásra a fogyasztó részére.

Az önkéntesen visszaváltási díjas termék darabonként fizetendő visszaváltási díját ugyancsak a gyártó határozza meg.

A visszaváltási díj összegét az áttekinthetőség és az ellenőrizhetőség érdekében a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni.

A fogyasztó visszaváltási díjas termék vásárlása esetén a forgalmazó részére megfizetett visszaváltási díj visszatérítésére jogosult, de csak abban az esetben, amennyiben a terméket a visszaváltás helyén adja át.

A kötelezően visszaváltási díjas termék esetén a visszaváltás lényeges feltétele, hogy a termék a jogszabály szerinti azonosítására szolgáló, sérülésmentes és leolvasásra alkalmas jelöléssel kerüljön átadásra.

Önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén a visszaváltás lényeges feltétele, hogy a termék a gyártó által kiadott tájékoztatás szerint visszaváltásra alkalmas legyen és az azonosítására szolgáló, felismerhető jelöléssel kerüljön átadásra.

Kötelezően visszaváltási díjas termék esetén tehát a jogszabály, önkéntesen visszaváltási díjas termék esetén pedig a gyártó határozza meg a visszaváltásra való alkalmasság feltételeit.

A rendeletnek a visszaváltási díjas termékek jelölésére, fogyasztótól történő visszaváltására és a fogyasztó tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseinek megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el, ha a jogsértés a fogyasztóvédelemről szóló törvény értelmében vett fogyasztót érint.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Bihary Ákos LL.M.

Dr. Bihary Ákos LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja