Egy gazdasági társaság lehet vezető tisztségviselő egy másik cégben?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2022.05.26 | Cégjog

A válasz egyszerű: igen, lehet. Bár a magyar Polgári Törvénykönyv ezt a lehetőséget már évek óta lehetővé teszi, a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy ezt a megoldást mégis inkább a külföldi cégek struktúrájában alkalmazzák. 

A magyar jogi szabályozás szerint lehetséges, hogy egy cég vezető tisztségviselője jogi személy legyen, de ebben az esetben ez a jogi személy is köteles kijelölni azt a természetes személyt, aki nevében a vezető tisztségviselői feladatokat ellátja. Ezen természetes személy kapcsán is meg kell vizsgálni azokat a törvényi előírásokat és korlátozásokat, amelyeket egyébként a természetes személy vezető tisztségviselők kijelölése esetén alkalmazni kell.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az általunk alapított, külföldi anyavállalattal rendelkező magyar gazdasági társaságok esetén az is előfordul, hogy a külföldi cég vezető tisztségviselője egy másik cég, és ezen másik cég vezető tisztségviselője is szintén egy másik vállalkozás. Ebben az esetben a magyar társaság megalapításánál nemcsak a külföldi anyavállalat cégkivonatát, hanem az annak képviseletét ellátó vezető tisztségviselő vállalkozás cégkivonatát is be kell csatolni a magyar cégeljárás során. Erre azért van szükség, mert a cégbejegyzési kérelemhez csatolni kell azt az okiratot, amelyből a külföldi tag képviseletére való jogosultság megállapítható, és ez vonatkozik a külföldi céget képviselő másik cégre is. Bár a cégeljárásról szóló törvény ezt az okiratot felsorolásszerűen, a kötelező mellékletek között nem írja elő, de az általános szabályok alapján levezethető követelmény. A jelen cikket szerző Dr. Zalavári György ügyvéd gyakorlati ismeretei alapján fontos jelezni, hogy a cégbíróság eljárását vizsgáló ügyészség erre az elemre odafigyel, és hiánya esetén még abban az esetben is keresetet indít a cégbejegyzési végzés ellen, ha a cégbíró enélkül is a cégbejegyzésről döntött.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024
Kézikönyv (Belföldi és Nemzetközi ügyletek)

Szerző: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 620 oldal
Megjelenés: 2024. február 23.

Kedvezményes ár:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Előrendelés ITT>>

Kellemetlen szituációt teremthet azonban a cég életében, ha a képviseletét ellátó másik gazdasági társaság ellen csődeljárás, felszámolás indul, mert ekkor haladéktalanul intézkedni javasolt a cégképviselet megváltoztatásáról. Ellenkező esetben még az is előfordulhat, hogy a másik cég csődbiztosa, felszámolója lesz a vállalkozásunk nevében eljárni jogosult természetes személy. Ezért, ha egy másik cég a vezető tisztségviselő a cégünkben, fontos annak jogszerű állapotára, működésére is folyamatosan figyelni, és szükség esetén gyorsan, időben lépni a képviselet megváltoztatásával kapcsolatban.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Senior partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja